Üdvözöljük a

A mestercím egyszerre teher és öröm | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A mestercím egyszerre teher és öröm

Szerző: Purger Valéria | 2016. november 23.

A Mesterek ünnepének adott helyet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Zsolnay terme. Ipari gépészek, gépi forgácsolók, hegesztők, autószerelők, központi fűtés és gázhálózat-szerelők, bútorasztalosok, fogtechnikusok, pincérek,szakácsok és villanyszerelők vették át ünnepélyes keretek között mesterlevelüket.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Síkfői Tamás köszöntőjében egyebek mellett elmondta, kiemelt eseménye a Mesterek ünnepe Baranya gazdasági önkormányzatának, s az sem véletlen, hogy a Zsolnay Vilmos nevét viselő teremben tartják meg, hiszen Pécs e jeles személyiségének élete, pályája azt példázza, milyen messzire juthat el egy mester.

 

Szólt arról is, Bernath Shaw egyik híres mondása szerint: Aki tudja csinálja, aki nem az tanítja. A mestercím birtokosa ennek cáfolata, hiszen egy mesternek tudnia kell a szakmáját, annak minden csínját-bínját, s értenie kell ahhoz is, hogy ezeket a fogásokat továbbadja. S mára egy újabb feladata is van, megértetni a tanulókkal, nem a pénz a legfőbb érték, hanem itthon maradva hasznosítani a megszerzett tudást.

 

A szakma egyik legnagyobb ünnepe a mesteravató, s a mostanival ismét bővült a mesterek köre, a szakma krémje, amelynek egyik legfőbb feladat, hogy példát mutasson a jövő nemzedékének - emelte ki beszédében Várszegi Gyula, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara humánerőforrásfejlesztési alelnöke. - A mestercím egyszerre teher és öröm. Felelősséggel jár a mesternek önmaga felé, mert figyelnek rá, s tettekkel kell bizonyítani, hogy az általa viselt cím erkölcsi tartást és magas szintű tudást takar. E mellett fontos, hogy a mesterek összetartsanak, mert csak így vívhatják ki az általuk művelt szakma megbecsülését.   

 

A villanyszerelő mestervizsga-bizottság elnöke, Gulácsi János e gondolatokat folytatva adott hangot véleményének. Mint elmondta, sajnos nincs utánpótlása a mestereknek. Ő maga 24 évesen tett mestervizsgát, s lett Pécs legfiatalabb villanyszerelő-mestere.  

 

Ugyan most többen tettek mestervizsgát, mint a korábbi alkalommal, de jelentős részük az idősebb korosztályból került ki, fiatal csak egy volt közöttük - hangsúlyozta. - Azonban mindannyian jól felkészült szakemberek, valóban mesterei a szakmájuknak.  

Kitért arra is, véleménye szerint a mestervizsgára való felkészítés során a hagyományos villanyszerelő szakmához kapcsolódó ismereteknek -  villamoshálózat kiépítése, villamossági gépek, berendezések szerelése, működési elvei - nagyobb teret kellene kapnia, nagyobb hangsúlyt kellene helyezni rájuk, ugyanis a vizsgafeladatok jelentős része az informatikával volt kapcsolatos, a hagyományos villanyszerelési munkákkal kapcsolatosak csak töredékét tették ki.  

 

A mesterképzésben részt vevők nevében Márkus-Késmárki Krisztina pincér mester mondott köszönetet. Egyebek mellett elmondta, minden szakmában fontos, hogy annak művelője fejlessze a fejében és kezében lévő tudását, ugyanis fontos, hogy folyamatosan karban tartsa azokat. Jó dolog gazdagnak lenni, de jobb, ha egy mesterség birtokában van valaki, mert ha a gazdagság elvész, a mesterség még akkor is megmarad, amiből meg tud élni.

 

Szólt arról is, hogy ugyan nem volt könnyű a mestervizsgáig vezető út, lemondással is járt, hiszen össze kellett egyeztetni a munkát, a családot és a tanulást, de hasznos volt az erre fordított idő, mert közelebbről megismerhették egymás tevékenységét, közösséggé kovácsolódtak. S, hogy miért vállalkozik több diplomával valaki arra, hogy akár több szakmában is mestervizsgát tegyen? Nagyon egyszerű erre a válasz.

 

Épületgépész családi cégünk van, s ahhoz, hogy egy-egy munka elnyerésének ne legyen akadálya a mesterlevél hiánya, ezért vállalkoztam arra, hogy ha lehet, mind az három - víz-, gáz-, fűtésszerelő - ebbe a körbe tartozó szakmában megszerzem - avat be döntésének hátterébe Körösztös Imre fűtésszerelő-mester.

 

Mint mondja, az első mestervizsgát gáz- és gázhálózat-szerelő szakmában azért tette le, mert az egyszerűsített gázkészülék cserét csak ennek birtokában végezhették el. Idén a fűtés- és gázhálózat-szerelő, valamint a vízvezeték- és vízkészülék-szerelő mesterlevelet szerezte meg.

 

Ugyan ebben az esztendőben megváltoztak a szabályok, de úgy döntöttem, ha már elkezdtem, akkor be is fejezem, s megszerzem a mesterlevelet - folytatja tovább. - E mellett vallom a jó pap is holtig tanul, s ahhoz, hogy a szakmámat magas színvonalon tudjam művelni folyamatosan kell, hogy képezzem magam. Ennek jegyében az évek alatt több diplomát is szereztem. Az elsőt épületgépész szakon, ezt követte mérnök-tanári végzetség, majd ezeket épületgépész szakmérnöki oklevéllel fejeltem meg. Mind a hármat Pécsett a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán és annak elődjén a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szereztem. S, haladva a korral Gödöllőn a Szent István Tudományegyetemen elvégeztem a passzívház tervező szakmérnöki szakot, s hát, hogy a vállalkozásunkon belül a kivitelezési munkákat is magunk tudjuk felügyelni a műszaki ellenőri végzettséget is megszereztem.  

Vallja, a mérnök a legmagasabb kvalitású szellemi szakember, a mester pedig legmagasabb kvalitású gyakorlati szakember, a kettő jól megfér egymás mellett.  - S, hát e kétfajta tudásnak nagy hasznát veszem a mindennapi életben, mert, meg tudom mutatni, hogy minden problémára van megoldás, ha kell magam csinálom meg - fejezi be beszélgetésünket, mert már várják a többiek, hogy közösen ünnepeljenek.

 

Jövőre újabb mesterekkel bővülhet a szakmák krémje, a mestervizsgák a kamara szervezésében ugyanis tovább folytatódnak 2017-ben is.

 

SZ.N.

Kapcsolódó anyagok: