A szakmák legnagyobb ünnepe a mesteravató

Szerző: Fülöp Attila | 2017. november 13.

Ismét Mesterek ünnepének adott helyet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. Autószerelő, kereskedő, pincér, szakács, vízvezeték-szerelő és karosszérialakatos szakmákban sikeresen vizsgázók vehették át mesterleveleiket.

A kamara által 2017. tavaszán indított felkészítés eredményeként hat szakmában összesen harminckilenc fő végzett és tett sikeres mestervizsgát. A résztvevők az ünnepélyes keretek között megtartott avatón vették át a mestercím megszerzését igazoló díszes oklevelet.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Síkfői Tamás köszöntőjében egyebek mellett arról szólt, hogy a tanoncok egykoron már tizenkét évesen elkezdték az egyes szakmák alapjait elsajátítani, és négy év után, a sikeres vizsga letételét követően segédként dolgoztak tovább. Majd újabb évek teltek el, mire mesterlevelet szerezhettek. Sikertelen vizsga esetén pedig egy éves európai körútra küldték őket, hogy neves műhelyekben gyarapítsák tudásukat. Kitért arra is, fontos, hogy a mai mesterek szintúgy folyamatosan képezzék magukat, mert az egyes szakmák olyan gyors iramban fejlődnek, hogy a megszerzett tudás hamar elavulttá válik. Ehhez a kamara is segítséget nyújt tanfolyamok, szakmai találkozók, fórumok szervezésével.

A gondolatokat továbbfűzve, dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere többek között elmondta, hogy a mesterlevelek átadása napjainkban ismét komoly eseménnyé nőtte ki magát. Hangsúlyozta, a tudás átadása egy ősi láncolat, melynek során a felhalmozott ismereteket az elődök örökítik át a következő generációra. E láncolat nem szakadhat meg, az egyes szakmák esetében ennek letéteményesei maguk a mesterek.

A mestercím egyszerre teher és öröm - emelte ki Várszegi Gyula, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara humánerőforrás fejlesztésért felelős alelnöke, akinek fia, Zsolt is ez alkalommal vette át mesterlevelét. Ennek tudatában, egyre többen vállalkoznak arra, hogy megszerezzék e címet. Mind többen érzik úgy, szakmai fejlődésükben fontos, minőségi ugrást jelent a mestervizsga letétele. Ezt jól mutatja az a szakmai alázat, amellyel a felkészítés során a jelöltek mindent megtettek, hogy sikerrel vegyék az akadályokat. Az oktatók is folyamatosan igazodnak a mindennapi élet, a piac támasztotta követelményekhez. Ezek figyelembe vételével, mindinkább a gyakorlatra helyezve a hangsúlyt, alakították a tananyagot. Hangot adott annak a véleményének is, miszerint fontos, hogy a mesterek összetartsanak, mert csak így vívhatják ki az általuk művelt szakma megbecsülését, s érhetnek el változásokat. Mindennek igazán jó keretet adnak a kamara által szakmacsoportonként szervezett mester klubok.

A szakács mestervizsga-bizottság elnöke, Miseta Zoltán idén először töltötte be ezt a tisztet. Mint mondja, igazán kedvező tapasztalatokat szerzett mind a felkészülés, mind a vizsgák során. A mesterremek, ami az öt fogásos meleg ételsorból és egy hidegtálból álló díszmunka, nemcsak ízeiben, de tálalásában is magas színvonalat képviselt. Minden vizsgázó egyedi, különleges íz-hatásra törekedett, ötvözve a hagyományos és a legújabb eljárásokat. Mindannyian jól felkészült szakemberek, valóban mesterei a szakmájuknak. Külön örömet jelent, hogy a most sikeres mestervizsgát tettek közül már többen jelezték, a jövőben megméretik más módon is magukat. Tervezik, hogy indulnak hazai és nemzetközi versenyeken, hogy ez által is fejlődjenek, tovább bővítsék tudásukat - emeli ki.  

A mesterképzésben részt vevők nevében szóló Darócziné Paskó Bettina kereskedő mester egyebek mellett arról szólt, hogy felnőtt fejjel, család mellett, nem volt egyszerű visszaülni az iskolapadba, azonban az oktatók humorral, sok-sok példával fűszerezett előadásaikon segítettek a félelmeik feloldásában is. Mint elmondta, nem volt könnyű a mestervizsgáig vezető út, lemondással is járt, hiszen össze kellett egyeztetni a munkát, az otthoni teendőket és a tanulást, de minden nehézség ellenére hasznos volt az erre fordított idő.

S, hogy miért törekszik valaki arra, hogy akár több szakmában is mestervizsgát tegyen? Hosszú évekig dolgozott melegkonyhán, de számára mindig fontos volt a vendégekkel való közvetlen kapcsolat is, ezért vállalkozott arra, hogy megszerezze a pincér mesterlevelet – ad választ a kérdésre Faragó István szakács mester, aki mostantól már a pincér mester címet is büszkén viseli.

 

 

A mesteravatón készült fotók a lenti linkre kattintva érhetőek el.