Üdvözöljük a

Baranyában idén már 90 szakember szerzett mestercímet | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Baranyában idén már 90 szakember szerzett mestercímet

Szerző: Fülöp Attila | 2015. július 1.

Kamaránkban, 2015-ben, már 90 szakember fejezte be sikeresen mesterképzését. Szakács, pincér, hegesztő, gépi forgácsoló és ipari gépész szakmák kiváló gyakorlati oktatói szereztek június végéig Baranyában mestercímet.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) által, a TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 azonosító számú kiemelt projekt keretén belül, a mesterképzés és vizsgáztatás programfeladat teljesítése során 2015. június végéig összesen 90 fő fejezte be sikeresen a képzést, állíthattunk ki számukra mesterlevelet.

Hatályos jogszabály értelmében, 2015. szeptember 1-től, csak azok a cégek foglalkozhatnak szakképzésben részt vevő tanulók gyakorlati képzésével, amelyek oktatói mesterlevéllel rendelkeznek. A mesterképzések megvalósításához a kamara a résztvevőknek támogatást nyújt, melynek egyik forrását a TÁMOP-2.3.4.B megnevezésű projekt biztosítja.

Kamaránk a projekt megvalósítása során 2015. június 30-ig bezárólag 145 fő bevonásával, 11 szakmában indított a TÁMOP program keretén belül támogatott mesterképzést. Ezen időpontig 5 szakma mesterei fejezték be sikeresen a teljes képzést.

Mester címet szereztek a pincér, szakács, ipari gépész, gépi forgácsoló, hegesztő szakmák gyakorlati oktatói. További 6 szakma esetében a résztvevők részmestervizsgán vettek részt, közülük a karosszérialakatosok, az autószerelők, autóelektronikai műszerészek, valamint a gázfogyasztó- és csőhálózat-szerelők a szakmai modult sikeresen befejezték, a bútorasztalosok és a kőművesek a vállalkozás és pedagógia modulokkal végeztek. A képzéseken részt vevők a szakmai/gyakorlati oktatás során a megye legjobbjaitól tanulhattak.

Az országban elsőként Baranyában fejezték be a 180 órás mesterképzést a pincérek és a szakácsok. A képzések szakmai elméleti és gyakorlati modulokkal indultak, majd a pedagógiai- és vállalkozási ismeretek modulok következtek. A képzéseken országos elismertséggel bíró oktatók és szakemberek tanítottak. A 24 pincérmester és 29 szakácsmester ünnepélyes mesteravatójára 2015. április 23-án került sor.

A gépipari (hegesztő, gépi forgácsoló, ipari gépész) mesterképzéseken résztvevők tavasszal sikeres részvizsgát tettek vállalkozás és pedagógia modulokból. Szakmai képzésükbe a PBKIK üzemlátogatásokat is beépített, így a résztvevők a régió legmodernebb technológiákat felsorakoztató cégeihez juthattak el. A szakmai vizsgára június 24-én került sor.

2015. év elején indultak az autóipari (karosszérialakatos, autószerelő, autóelektronikai műszerész) mesterképzések. A program korszerű autótechnológiák bemutatását tartalmazó szakdolgozatok elkészítésével indult. A résztvevők április végén tettek szakmai részmestervizsgát.

Kapcsolódó anyagok: