Vendég- és önismeret – avagy mitől profi egy pincér

Szerző: Purger Valéria | 2016. május 31.

A jó pincér valamilyen szinten pszichológus is, többet tud rólunk, mint gondolnánk. Annyi emberrel találkozik és beszél naponta, hogy már a nem verbális viselkedésünkből, arcunk finom mozdulataiból gond nélkül összerakja a jellemrajzunkat.

Pincér szakmát meg lehet tanulni könyvből, gyakorlatot meg lehet szerezni az iskolában, a munkahelyen, de mindez csupán csak egy alap, amit fejleszteni, bővíteni, csiszolni kell az évek alatt. Amikor már úgy látszik, hogy a szakmai tudás elmélyült, pont akkor kell mesterivé finomítani.

 

A pincérmester a vizsgáján bámulatos és szemet gyönyörködtető díszasztalt terít, trendi koktélt kever, de csak akkor válik igazán mesterré, amikor képes tudat alatt - vagy hívjuk úgy „ösztönösen” - használni olyan emberi jellembeli és magatartásbeli tulajdonságokat, alapvető etikai szabályokat, amelyek nem hiányozhatnak egy valódi mester eszköztárából. Nézzünk néhányat, a teljesség igénye nélkül: udvariasság, emberismeret, becsületesség, jellem és felelősségérzet, kötelességtudat, előzékenység, figyelmesség, jó emlékezőtehetség és megfigyelő képesség, hivatástudat a szakma iránt és nem véletlenül jut a végére az ÖNtudat, ÖNuralom, ÖNnevelés és ÖNképzés. Ugye milyen sok? Ugye milyen sokrétű?

Ezek a tulajdonságok nincsenek együtt meg senkiben sem, de elhivatott tanulással, saját emberi jellemük és magatartásuk megfigyelésével és tudatos javításával, viselkedésük és embertársaihoz intézett szóhasználatuk változtatásával napról-napra többet tudhatnak majd magukénak a fentiekből.

 

A pincérmester tehát nem csak egyszer, és nem csak a vizsgabizottság előtt vizsgázik, hanem a munkája minden percében, a vendég előtt teszi ezt, bíztassuk őket mi is egy mosollyal.