Üdvözöljük a

Biomassza fűtőművet avattak Mohácson | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Biomassza fűtőművet avattak Mohácson

Szerző: Mintál Erika | 2014. október 10.

A biomassza fűtőmű létesítésével földgáztól való egyoldalú függőség megszüntetése mellett, a gáz kiváltására más területen hasznosíthatatlan faaprítékot, a helyi és környékbeli cégektől szerezik be.

Mohácson a Bioenergy-Duna Kft. biomassza fűtőművének építése egy évvel ezelőtt kezdődött. A földgáztól való egyoldalú függőség megszüntetése mellett, üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentése, szolgáltatás biztonsága volt a legfőbb szempont.

 A 690 milliós beruházás eredetileg 307 milliós pályázati hozzájárulással indult. A hiányzó forrást részben hitelből maga a cég és az önkormányzat próbálta előteremteni.

 

Éves átlagban 2,5 millió köbméter földgázt használt el a Mohács Hő Kft., a biomassza hasznosításával a gázigénye évente 1,7 millió köbméterrel csökken. A gáz kiváltására várhatóan hatezer tonna, más területen hasznosíthatatlan faaprítékot szereznek be, ami a helyi és környékbeli cégeknek 90 milliós árbevételt jelent.

A svájci gyártmányú kazán működtetése teljesen automatizált, távfelügyelettel vezérelhető. Egyhavi fűtőanyag tárolható, a napi ellátáshoz másfél-két kamion mennyiség szükséges a több mint 2000 lakás, valamint az intézmények fűtésére és meleg víz ellátására.

 

Forrás: mohacsiujsag.hu