Üdvözöljük a

Egy hatósági ellenőrzés margójára | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egy hatósági ellenőrzés margójára

Szerző: Mintál Erika | 2017. június 22.

Építőipari kivitelezéssel foglalkozó vállalkozó jelent meg az ügyfélszolgálaton, akihez még aznapra, bejelentkezett az Építésügyi Hatóság, ellenőrzésre. Az egyéni vállalkozó viszont még nem rendelkezett a tevékenysége végzéséhez szükséges nyilvántartási számmal, melyet a hatóság ellenőriz.

Az ügyfélszolgálaton történt ügyintézés közben kiderült, a vállalkozó már megkezdte adatai rögzítését, a kinyomtatott regisztrációs adatlapot is elküldte, viszont az eljárási díj befizetése elmaradt. Az ügyintézés után a vállalkozó, a hatóság ellenőrzésére, az adatok pótlásáról szóló regisztrációs lappal, valamint a befizetésről szóló nyugtával (nyilvántartási szám nélkül) indult el.

 

Az LXXVIII. Építési törvény 39. § (3) alapján építőipari kivitelezési tevékenységet az a vállalkozás folytathat, aki regisztrál az Építőipari Kivitelezői Nyilvántartásba.

 

A regisztráció a kamarai ügyfélszolgálatokon vagy egy online felületen is megtörténhet. Ez utóbbi esetben a regisztrációs felületről a vállalkozás adatai tartalmazó, kinyomtatott adatlapot postázni kell a MKIK Építésügyi Regisztrációs Iroda - 1054 Budapest, Szabadság tér 7. címre, valamint az 5.000,- Ft-os igazgatási szolgáltatási díjat, el kell utalni az MKIK 10300002-20373432-71933285 számlájára. Mindkét feltétel teljesülése esetén kapja meg az Építésügyi Regisztrációs Irodától, a vállalkozó azt a nyilvántartási számot, amellyel a tevékenysége végzéséhez szükséges, online építési napló vezetését meg tudja kezdeni.

 

Az Építőipari Kivitelezői Nyilvántartással kapcsolatos további információ: archiv.pbkik.hu

 

Említett vállalkozó, az építésügyi hatóság eljárása során bemutatta az ügyfélszolgálaton kapott dokumentumokat, melyet a hatóság elfogadott, így a vállalkozó százezres nagyságrendű bírság befizetése alól mentesült.