Idén sem emelkedtek a helyi adók Mohácson

Szerző: Mintál Erika | 2015. február 20.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadta a város idei költségvetését. Az 5,5 milliárdos büdzsében sem kölcsönnel, sem fiktív bevételek szerepeltetésével nem kellett számolni a tervezett fejlesztések megvalósításához. A központilag már nem finanszírozott szociális ellátásokat, önerőből továbbra is biztosítja az Önkormányzat.

A tavalyi évben megállapított élelmezési nyersanyag-normákat és térítési díjakat változatlanul hagyta, a helyi adókat már második éve nem emelte, a bérleti-, és a különböző közterület-foglalási díjakat is csak az infláció várható mértékével, 1,8 százalékkal növelte 2015. évre elfogadott költségvetésében a város.

 

A pénzügyi tervben meghatározott, a kötelező feladatok ellátásához rendelt központi források mértéke, a múlt évhez viszonyítva 2015-ben 48 millióval kevesebb. Ettől függetlenül a szociális ellátások terén valamennyi olyan támogatást továbbra is biztosítja az önkormányzat a rászorultaknak, amit a korábbi években állami hozzájárulással kaphattak, most már ezeket a kiadásokat azonban, kizárólag saját költségvetésből finanszírozza.

 

Korábban a város a helyi adóbevételek több mint a felét fejlesztésre fordította, idén e tételnek a zöme fenntartásra és szociális célokra megy egy el, így már csak mintegy 25%-a jut ilyen célra, ami a pénzügyi mérleg fejlesztési fejezete szerint 2,8 milliárddal.

 

A tervezett fejlesztések finanszírozására meglévő forrás mellett, a város pénztartalékának köszönhetően jó eséllyel pályázhat olyan beruházásokra is, amihez 20-30, sőt esetenként 40 százalékos önerőt kell biztosítani. A polgármesteri programban ismertetett, már előkészített nagyberuházásokon kívül, természetesen továbbra is újabb közműves telkek kialakításával, és a lakáshoz jutást önkormányzati kamatmentes kölcsönnel, ösztönözi a város a fiatalok letelepedését.

 

Forrás: www.mohacsiujsag.hu