Mohácsi Duna-híd: lejár a pályázati határidő

Szerző: Mintál Erika | 2014. szeptember 5.

Nyílt közbeszerzési eljárást írt ki az önkormányzat, a Deák Ferenc híd szerkezeti elemeinek Mohácsi felhasználására vonatkozó, megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A pályázat beadási határideje szeptember 15-én jár le.

A kormány egy korábbi döntésével elfogadta, dr. Hargitai János, a választókerület országgyűlési képviselője, és Szekó József, Mohács polgármesterének azt a javaslatát, hogy a forgalomtechnikai okok miatt elbontásra váró budapesti Deák Ferenc híd(az M0-s autóút Déli Duna-híd) szerkezeti elemeit Mohácson hasznosítsák újra. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének költségeire a kormány -szintén egy korábbi döntésével- százmillió forintot hagyott jóvá.

 

A megbízást elnyerő cég feladata a megvalósíthatósági tanulmány készítése, ami előzetes vizsgálati dokumentációt és környezeti hatástanulmányt, előzetes természetvédelmi hatásbecslést, és költséghaszon-elemzést is tartalmaz.

 

Az önkormányzat által kiírt pályázat szerint, igazodva a jelenlegi forgalmi igényekhez a Mohácson újra hasznosított hidat 2x1 forgalmi sáv, valamint gyalogos és kerékpáros forgalom átvezetésére alakítják ki.

 

A megcélzott tanulmányban a műszaki megoldás lehetőségei mellett - az unió által elvárt módszertan szerint - vizsgálni kell a beruházás gazdaságosságát különös tekintettel arra, hogy a mohácsi Duna-híd megépítésével az M6-os autópálya várhatóan jelentős területfejlesztő hatást fejt ki a folyó bal partján elterülő dél-baranyai területekre és Bács-Kiskun megye déli részeire.

 

Az önkormányzat ezt megelőzően már elvégeztetett vizsgálatai azt valószínűsítik, hogy felhasználhatók lesznek az acélhíd szerkezeti elemei, mivel a Szabadság zátony déli vége alatt körülbelül háromszáz méterre a Duna medre a hárosi szakaszhoz hasonló, így a mederhídnak az acélszerkezete a hárosival megegyező nyílású alépítményekkel elhelyezhető itt úgy, hogy a mohácsi híd teljes hossza 793 méter lesz.

 

Forrás: mohacsiujsag.hu

 Kapcsolódó anyagok: