Szünetelő és megszűnt egyéni vállalkozók

Szerző: Mintál Erika | 2016. november 24.

Szünetelő egyéni vállalkozások részére bizonyos engedményt tesz lehetővé a gazdasági kamarákról szóló törvény, mely szerint 2012. január 1-től a gazdálkodó szervezetek kötelesek kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni a székhelyük szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál, valamint a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5.000,- Ft kamarai hozzájárulást fizetni.

Az egyéni vállalkozókról és egyéni cégekről szóló törvény alapján az egyéni vállalkozóknak lehetőségük van tevékenységük szüneteltetésére max. 5. évig.

A szünetelés/ megszűnés megkezdésének a szándékát az ügyfélkapun keresztül kell bejelenteni a kormányablakhoz. A hivatal egy értesítést küld szintén az ügyfélkapun keresztül a vállalkozásnak, melyben leírja adott vállalkozó mikor kezdte meg tevékenységének a szüneteltetését illetve mikor szűnt meg.

 

A szünetelés/megszűnés tényét csak kormányhivatal által kiadott értesítés alapján tudja a kamara bejegyezni nyilvántartásába, szóbeli bejelentés alapján nincs erre lehetőség.

 

Amennyiben a szünetelő egyéni vállalkozásoknak a teljes naptári évben szünetel, nem kell a kamarai hozzájárulás összegét megfizetnie. A teljes naptári évben akkor szünetel az egyéni vállalkozás, ha megszakítás nélkül január 1-től december 31-ig a státusza szüneteltetett vállalkozás, beleértve január 1. és december 31. napját is.

Ha a vállalkozás szüneteltetése a naptári év egy részére vonatkozik csak, arra az évre az 5.000,- Ft kamarai hozzájárulást be kell fizetnie.

 

Akik tehát szüneteltetik vállalkozói tevékenységüket, azoknak a tevékenység újrakezdését követő 5 napon belül kell működésük megkezdését bejelenteniük, és a megkezdett évre szóló kamarai hozzájárulást befizetniük.

 

Társas vállalkozások esetében nincs lehetőség a vállalkozás szüneteltetésére.

Kapcsolódó anyagok: