Üdvözöljük a

Új kikötő épülhet | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új kikötő épülhet

Szerző: Mintál Erika | 2016. augusztus 19.

Mohács és Dél-Dunántúl egészének a gazdasági fejlesztését szolgáló darabáru-kikötő megvalósítására nyílik lehetőség a városban. Már tavaly megszületett a kormányhatározat arról, hogy 4,75 milliárdos támogatást kap Mohács a régóta tervezett kikötőfejlesztés megvalósításához.

A nagyszabású beruházás előkészítése évekkel ezelőtt elkezdődött: az önkormányzat mintegy százmillió forintot nyert el a kivitelezést megelőző tanulmányok elkészíttetésére, a szükséges vizsgálatok elvégzésére, melynek készítőiről is döntött már az önkormányzat, s várhatóan ősszel a kivitelezőt is kiválasztják. A beruházás része a vasútvonal- és az útcsatlakozás korszerűsítése, valamint a kikötői irányító épülettel bezárólag a teljes parti infrastruktúra kiépítése is.

A képviselő-testület tagjai a legutóbbi ülésükön a beruházáshoz szükséges önerő, 294 millió forint biztosításáról is határoztak, melyet a fejlesztési tartalékból áll a város.

 

Az európai unió támogatja a mohácsi kikötőfejlesztést, ugyanis a közútihoz mérten a vasúti szállítás négyszer, míg a vízi tízszer kisebb környezeti terhelést jelent és a városban adott úgy a közúti, mint a vasúti kapcsolat. Ezért kap a jóváhagyott ötmilliárdos beruházás 94 százalékos hozzájárulást, míg egy tengerparti kikötőnél 50 százalék a támogatás mértéke.

A meglévő határkikötő folytatásában, várhatón már tavasszal elkezdődhetnek, s még 2017-ben be is fejeződhetnek a munkálatok.

 

Forrás: www.mohacsiujsag.hu