Változik a telekadó Mohácson

Szerző: Mintál Erika | 2015. április 30.

A helyi adókról szóló törvény felhatalmazása alapján az önkormányzatok, magánszemélyeket érintő települési adókat határozhat meg. A képviselő-testület határozata értelmében új adót nem vetnek ki, de a helyi adórendeletben, a vállalkozókat is érintő telekadót módosították.

Vállalkozókra vonatkozóan a módosítás szerint, továbbra is mentesül az adó alól az, aki a nem üdülőteleknek számító telek, legalább 25 százalékának igénybevételével termelési tevékenységet folytat.

 

A beépítetlen telkek esetében 5 ezer négyzetméterig négyzetméterenként 53 forint, 15 ezer négyzetméterig 105 forint, 25 ezer négyzetméterig 210 forint, e területnagyság felett 313 forint lesz az adó mértéke.

 

A beépített telkeknél az adó mértéke az alábbiak szerint változik: 20 ezer négyzetméterig 11 forint, 25 ezer négyzetméterig 53 forint, 30 ezer négyzetméterig 105 forint és az ennél nagyobb telkeknél 313 forint négyzetméterenként.

 

Az önkormányzat szándéka a jövő év elejétől életbe lépő adóemeléssel, a telekspekuláció kivédése, illetve a hasznosítatlanul álló területek számának a csökkentése.