Üdvözöljük a

Vonalkód, mint névjegy | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vonalkód, mint névjegy

Szerző: Mintál Erika | 2017. május 31.

A kamara városi testületeinek múlt hét végén megrendezésre került szokásos évi találkozóján, a szakmai program mellett kiderült az is; egyes családok rájuk jellemző módon díszítették a liszteszsákjaikat.

A program az MCS Vágóhíd Zrt. üzemének a látogatásával kezdődött az ipari parkban. A legmodernebb technológiával felszerelt, a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások valamint a költséghatékonyság betartása mellett működő üzemben, a műszakonkénti több mint háromezer sertés levágását, egyre több külföldről hazatérő szakképzett munkaerő végzi.

 

A találkozó szakmai programja a Szent Miklós Vízi- és Taposómalomban folytatódott. Itt a testületek elnökei elmondták, milyen programjaik valósultak meg és mit terveznek a közeljövőben. E szerint két elnökség is a pályaválasztáshoz kapcsolódó programokban, míg másik két testület, üzletember találkozóban illetve adott várossal valósít meg közösen projekteket.

 

A PBKIK elnöke kiemelte a mohácsi pályaválasztási rendezvény sikerét, valamint felhívta a jelenlévők figyelmét az elkövetkező években várható változásokra, és hangsúlyozta, e változások formálásához, az összefogás szükségességét.

 

A szakmai program zárásaként a műemlék vízimalom gazdája mutatta be birodalmát. Többek között megtudhattuk Tőle, régen a családok saját maguk által szőtt lisztes zsákjaikra a családra jellemző mintán (több esetben csíkon) kívül vagyonuk pl.földjeik(et) is újabb csikként beleszőtték a zsákba. Az így kialakult jellegzetes csíkos mintájú (vonalkódos) liszteszsákok alapján, a búzát őrlő molnárok már tudták, melyik családé az elkészült liszt.