Üdvözöljük a

100 millió forint az agrár Széchenyi kártyában igényelhető maximális hitelösszeg | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

100 millió forint az agrár Széchenyi kártyában igényelhető maximális hitelösszeg

2017. augusztus 21.
Az Agrár Széchenyi kártya keretében a maximális hitelösszeg duplájára emelése mellett idén a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett gazdák ismét kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak.

Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció keretében mostantól az igényelhető maximális hitelösszeg a jelenlegi 50 millió forintról a duplájára, 100 millió forintra emelkedik. A kedvező módosítás főként az általános csekély összegű támogatási kerettel rendelkező vállalkozások, például az élelmiszeripari vállalkozások, TÉSZ-ek és termelői csoportok finanszírozási lehetőségeinek bővítésében jelent érdemi előrelépést

 

Fentiekkel egy időben további jelentős változás kerül bevezetésre: a Kormányzat a 2017. év téli-tavaszi fagykárok és jégkárok által sújtott mezőgazdasági termelők veszteségeinek enyhítésére idén is 100%-os kamat-, kezességi díj-, illetve kezelési költségtámogatással, valamint egyéb költségtámogatásokkal (mint pl. szerződéskötési díj, közjegyzői díj, értékbecslési díj, stb.) segíti a jogosultsági feltételeknek megfelelő agrárvállalkozások kedvező finanszírozási forráshoz jutását. Ez az akár kamat- és költségmentesen is elérhető Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel (ASZK) segítséget nyújthat a termelők számára a kárenyhítő juttatás kifizetéséig, továbbá lehetőséget biztosít számukra a káreseményből származó veszteségek kigazdálkodására.

 

Az akár hiteldíj-mentes finanszírozási lehetőség a rendelet mellékletében meghatározott 915 településen székhellyel/fiókteleppel/telephellyel rendelkező vállalkozások számára érhető el. A támogatás az „ültetvény” minősítésű földterületek után, hektáronként legfeljebb 1 millió forint igénybevett hitelig, a 2017. augusztus 8-át követően, de legkésőbb 2017. december 31-ig megkötött és hatályba is lépett hitelszerződésekhez kapcsolódóan vehető igénybe (amennyiben a hitelhez biztosított magasabb összegű támogatásokra elegendő szabad csekély összegű támogatási kerettel is rendelkeznek a vállalkozások).

 

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: az ASZK hiteligénylések száma továbbra is nő. Külön öröm, hogy ismét sikerült a szektor azon érintettjeinek igényeit maximálisan szem előtt tartani, akik az ágazat sajátosságaiból fakadó viszontagságos időjárási körülmények miatt – remélhetőleg az előzőekben részletezett magasabb összegű támogatásoknak köszönhetően csupán átmenetileg – nehezebb helyzetbe kerültek.

 

Az Agrár Széchenyi Kártya 2011. évi bevezetése óta már közel 10 ezer igénylés került befogadásra, az átadott kártyák száma megközelíti a 8 ezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig mára elérte a 67 milliárd forintot. Az átlagos hitelösszeg az idei évben létrejött ügyeket tekintve 9,5 millió forint. A kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett vállalkozások részére biztosított többlettámogatásokat eddig az ASZK keretén belül 1500 hitelügylet közel 13 milliárd forint összegű szerződéséhez kapcsolódóan vették igénybe.