Üdvözöljük a

20 éve a turizmus térképén Bikal | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

20 éve a turizmus térképén Bikal

Szerző: Kis Tünde | 2016. július 13.

Ha ma valaki ezt a szót említi: élménybirtok, legtöbbünknek – legalábbis Magyarországon – bizonyára a Bikalon található, a középkort megidéző komplexum jut eszébe. Az Élménybirtok már mintegy folytatása volt az 1993-ban megkezdett turisztikai fejlesztésnek, hiszen a Kollár László vezette Hella 91. Kft. 1996-ban először a hajdani Puchner uradalom felújítását követően egy tizenhét szobás, 3 csillagos Kastélyszállót nyitott étteremmel, kültéri medencével, teniszpályával és gyerekjátszótérrel.  

 Két év múlva már az új Fürdőház fogadta a vendégeket élménymedencékkel, valamint öt, modern szobával. 2002-ben három kétszintes Vendégházat adtak át huszonnégy szobával, ugyanebben az évben épült fel a lovagi hangulatú Sportközpont, valamint a négyszáz fő befogadására képes Konferenciaközpont is. 2004-ben a Kastélyszálló belsőépítészeti átalakítására került sor, alig három évvel később pedig átadták a XVIII. századi francia stílusú Udvarházat harmincegy szobával. 2010. április 1-jén, mintegy feltéve az i-re a pontot, a Kkastélyszálló szomszédságában megnyílt az Élménybirtok, hazánk első középkori tematikus parkja. A komplexum egyedülálló módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot mesterek, színészek, harcedzett lovasok és íjászok, gyakorlott madarászok közreműködésével. A középkori falu számos kézműves foglalkozást, érdekes időtöltési lehetőséget is tartogat a látogatók számára. Az óvárosban az autentikus épületek között kanyargó utcákban egymást érik a középkori iparosok műhelyei. Legújabb fejlesztésként pedig már három szabadulószoba nyújt kikapcsolódási lehetőséget az aktív élményt keresők számára. Lovasszínházi bemutatók, koncertek és számos egyedi program vonzza egész évben a látogatókat Bikalra, ahol láthatóan minden téren a vendégek kedvét keresik.

 Példa nélküli siker ez, amellyel néhány év alatt jelentős idegenforgalmi célpont lett a korábban turisták által alig látogatott baranyai település, a Pécstől mindössze 50 km-re található Bikal. A kastélyszállóban töltött vendégéjszakák száma a 3. a régió rangsorában, a kikapcsolódásra vágyók 40%-a a törzsvendég. Amikor megnyílt a Reneszánsz Palota, mindinkább előtérbe helyeződött a családközpontú szemlélet, hiszen a vendégek egyharmada gyerek. Ezért a két és fél hektáros területen mind az aktív, mind a passzív kikapcsolódásra vágyók megtalálják a kedvükre való elfoglaltságot.

 Hogy mi a siker titka, arról a fejlesztéseket eltervező és megvalósító cégvezető, Kollár László így vélekedik:

- Nagyfokú elkötelezettségre van szükség egy hosszú távú ügy mellett. Emellett fontos, hogy ki kell jelölni magunknak az irányt, és ha van egy koncepciónk, akkor azt meg kell valósítanunk. Igaz, hogy ha hosszú távú döntéseket hozunk, nem mindig látunk előre 15-20 évet, ezért az irányhoz csak olyan mértékben szabad ragaszkodni, ahogy az élet megköveteli tőlünk. A beteges ragaszkodás nem visz előre.

 Az egész turisztikai fejlesztés alappillére az volt, hogy mentsünk meg egy gyönyörű régi épületet, amelyet aztán az ország első kastélyszállójaként nyitottunk meg. Jól működtek az ösztöneink, és egyre inkább válaszokat kezdtünk keresni a kinek? mit? kérdésekre. Kellőképpen befogadók voltunk és vagyunk a körülöttünk lévő változó világra, így már a nyitáskor kijelöltük, hogy magyar vendégeket szeretnénk fogadni. Akkor ezt finoman fogalmazva is megmosolyogták, de mi hittünk benne, hogy ha sikerül jól belőni a célközönséget és folyamatosan figyelni az igényeire, akkor olyan terméket tudunk eladni nekik, amire valójában szükségük van. Az igazán apró, egyszerű dolgok határozzák meg a folyamatosságot a vendégek felé, így hoztuk létre az elmúlt másfél évben a 3 menekülőszobánkat, mert láttuk, hogy a szülőkkel érkező 17 és 35 év közöttiek a pihenés mellett igénylik az aktív szórakozást.

- A gazdasági környezet, a baranyai közeg milyen hátteret biztosít a vállalkozás fejlődéséhez?

-  Én itt is elsősorban a vállalkozó egyéni felelősségét hangsúlyozom. Például egy megyei kamarát vagy a megyei közgyűlést tekintve ha segítségért fordul hozzájuk az ember, például egy pályázat esetében, akkor mindig az én felelősségem, hogy az ő realitásukhoz mérten miként mutatom be a vállalkozásomat, hogy azt a helyén értékeljék. Az Élménybirtok építésekor jelentős mértékű uniós támogatásban részesültünk, nekem úgy kellett szólnom a projektről a megyei közgyűlés előtt, hogy hozzá tudják kapcsolni az Orfűi Aquaparkot, a kerékpárutat, a vízi turisztikai bázist, a mecseknádasdi pincészetet, és így létrejöhessen a Baranyai Élménykörút. Egyébként fontosnak tartom, hogy a térségben egymást erősítsék a turisztikai szereplők.

- Miként rajzolódik meg a jövő, milyen módon fejlesztik a turisztikai kínálatot?

- Két éve elindultunk a családközpontúság útján, és három generációs vendégfogadásban gondolkodunk. Így csúszdákkal és további élményelemekkel bővítjük a fürdőházunkat, és szeretnénk egy jelentős méretű fedett játszóházat létrehozni, amelyben az év 365 napján játszhatnak a gyerekek úgy, hogy nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak. Ezzel a két fontos fejlesztéssel egyelőre teljesnek érzem a bikali projektet.