Üdvözöljük a

A hónap üzletembere az AlphaNexus Kft. ügyvezetője | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
678910
11
12
13141516171819
20212223242526
2728293031  

A hónap üzletembere az AlphaNexus Kft. ügyvezetője

Szerző: E.É.| | 2011. október 7.

Számos sikeres projekt után az  AlphaNexus Kft. most egy újszerű GPS –alapú nyomkövető és komplex üzemanyag felhasználást ellenőrző megoldást dolgozott ki. Ezt a nyomkövető rendszert rendkívül kedvező, illetve kedvezményes  bérleti konstrukcióban teszik elérhetővé a vállalkozások, cégek, illetve a kamarai tagok számára. Az új, megvalósított  projektet Solymos Gyula , cégvezető mutatta be.

A Kft. által kifejlesztett nyomkövető megoldás – a skálázható műszaki és bérleti konstrukciók miatt – már nem csak a nagy gépjármű flottával rendelkező cégek számára elérhető.  Kínálatunk ugyanis a zsebre tehető,  mobil, saját akkumulátoros, akár személykövetésre is használható eszköztől a fedélzeti kommunikációs rendszerrel, sofőr azonosítással, ajtó nyitás és egyéb jármű állapot érzékeléssel ellátott komplex megoldásig terjed.    

 

A projektjeink esetében az alapvető cél minden esetben a költség megtakarítás és a céghatékonyság növelésének az elérése volt. E cél a flotta-tagjainak valós idejű követésével érhető  el, hiszen ilyenkor szűrhető ki például a nem a cég érdekében felhasznált idő és jármű teljesítmény, legyen szó akár egy üzletkötői autóról, egy teherautóról, vagy éppen egy adott munkagépről. Ez a fajta szűrés  nem csak utólagosan történik, hanem valós időben úgy, hogy a tulajdonos akár külföldről, egy internet kávéházból is „élőben” ellenőrizheti a cége működését.

 

Miután a tapasztalataink azt mutatták , hogy a rekordokat döntő olaj árak miatt a cégek számára egyre fontosabb szempont, hogy nyomon tudják követni az üzemanyag felhasználását és annak elszámolását is. Az AlphaNexus Kft. - egy partner cég bevonásával - kidolgozott egy olyan megoldást, amely lehetővé teszi, hogy az üzemanyag felhasználást 5ml-enként rögzítsék, majd  a GPS flottakövető rendszer adataival összecsomagolva valós időben és térben is követhetővé,  valamint kiértékelhetővé tegyék azokat az  Interneten. Emellett a  rendszerünk  képes a tankolási adatok automatikus vagy kézi beolvasására is. Mindez azt jelenti, hogy  az új rendszerünk  az üzemanyag lopások azonnali kiszűrésén és a mérésen alapuló fogyasztás elemzésen túl, a tankolási adatokkal kiegészített komplex üzemanyag felhasználás elemzésre is lehetőséget nyújt.  

 

Miután a vállalkozásuk profilja a laikusok számára nem biztos, hogy egyértelmű, ezért  tisztázzuk a GPS műholdas járműkövetés lényegét…

 

A hétköznapi szóhasználatban a GPS (Global Positioning System) egy autóba telepíthető, vagy már gyárilag előre beszerelt navigációs berendezést jelent. A járműbe szerelt  nyomkövető rendszerünk azonban ennél sokkal többet tud. A GPS alapú helymeghatározáson túl, képes  különféle elektronikus jelek fogadására, így akár ellenőrizni lehet hogy mikor nyitották ki a jármű ajtaját, rakterét, hány fok van a raktérben, működik–e a daru, vagy egyéb munkaeszköz, de például a modernebb járművek FMS busz adatai is lekérdezhetővé válnak.  A legkorszerűbb flottakövető eszközeink már fedélzeti kommunikációs konzollal is rendelkeznek, amelyek alkalmasak a sofőrazonosításra, szöveges üzenetek küldésére fogadására, akár teljes munkafolyamat menedzselésének a megvalósítására is. A műholdas járműkövető rendszer GSM hálózaton keresztüli, kétirányú GPRS kommunikációval tartja a kapcsolatot a központi szerverrel. Itt összegződnek aztán  a követési és egyéb adatok, melyeket a jogosult felhasználók egy internet kapcsolattal  rendelkező számítógépről, vagy telefonról érhetnek el.  

 

Kinek ajánlaná GPS flottakövetési megoldásaikat?

 

A flottakövetési metódusunk ma már nem csak a nagy cégek számára megfizethető. Ajánlom mindenkinek, aki szeretné cégét költségtakarékosabban, és hatékonyabban üzemeltetni. Ahogy azt már korábban említettem, az általunk kifejlesztett valamennyi flottakövető megoldásunk jól skálázható, illetve igény szerint tesztre szabható. A mobil megoldásunk lehetőséget teremt arra, hogy egy adott cég alkalmazottai ( alvállalkozói) esetében ellenőrizze például  a saját autó használatot , de lehetőséget biztosít még személyek (pld: biztonsági őrök) vagy éppen  biciklis futárok követésére is.

 

Mik a tapasztalatok, mekkora megtakarítást lehet elérni?

 

A megtakarítás mértéke változó. Az ugyanis függ az adott cég tevékenységétől és a jármű parkjától. A tapasztalataink alapján az alap nyomkövetés bevezetése átlagosan 15-20% költség megtakarítást eredményez, de elértünk már közel 40%-os megtakarítást  egy  jármű flotta üzemeltetési költségében. A szóban forgó megtakarítás azonban a valós idejű fogyasztás ellenőrzéssel - egy üzemanyag intenzív jármű park esetében(munkagépek, buszok, teherautók) -  még nagyobb is lehet. A legnagyobb megtakarítást persze a sok kilométert futó járműveknél, teherautóknál, vagy sok üzemanyagot felhasználó munkagépeknél lehet elérni.

 

Miben kínál újat a flottakövetést kiegészítő, valósidejű üzemanyag ellenőrző megoldásuk?

 

A valós idejű üzemanyagmérés, a fogyasztás útvonalhoz és sofőröz rendelése, valamint az opcionális tankolási adatfeldolgozás egyedülálló lehetőségeket teremt. Egy nap, egy fuvar, de akár egy órás munka után, vagy azonnal, távolról is lekérdezhető, hogy mennyi volt az elfogyasztott üzemanyag. Amennyiben több járművel rendelkezik az adott cég, lekérdezheti és összehasonlíthatja a fogyasztásait akár sofőr szerint is, de azt is megtudhatja, hogy az adott időben éppen mennyi üzemanyagnak kell lennie a tankban. Éppen ezért alkalmas az új rendszerünk az üzemanyag lopások megakadályozásán túl a különféle fogyasztás elemzési, jármű, és sofőr összehasonlítási, premizálási lehetőségek megteremtésére is.

 

 

Megjelent a Dél-Dunántúli Gazdaság október 7-i számában.