Üdvözöljük a

A maga nemében az első ilyen orgona | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A maga nemében az első ilyen orgona

Szerző: Katona Petra | 2014. május 19.

A Pécsi-Kertvárosi Református Templomban 2014. április 29-én megtörtént Magyarország első váltócsúszkás rendszerű orgonájának műszaki átadása, amely természetesen már jóval azelőtt megszólalt. Ez az eddig egyedülálló rendszer ötvözi magában a hangszer lehetőségeinek idehaza soha nem látott kiszélesítését és előállítási költségeinek redukálását. A hangszer megálmodója Budavári Attila orgonaépítő mester, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. ügyvezetője. A cég a kamara és a Kreatív Ipari Klaszter tagja.

Az orgonákon – a zongorával ellentétben – sokszor nem egy, hanem több billentyűzet, ún. manuál is található. Az orgonának azonban több sípsora, azaz regisztere is van, melyek különböző hangszínen szólalnak meg. Egy ilyen sípsor hagyományosan csak az egyik manuálhoz van hozzárendelve, másikon csak kopulázva szólaltatható meg. A Pécs-Kertvárosban megvalósított technikai bravúr azonban lehetővé teszi, hogy sípsorok tetszőlegesen megszólaltathatók legyenek bármelyik manuálon. Magyarországon ez az első orgona, melynek teljes hangképe ezen a rendszeren alapul. Bonyolult, precíz szerkezetének köszönhetően, a viszonylag kis regiszterszámú hangszer lehetőségei és kihasználhatósága megközelíti egy regiszterszámban jóval nagyobb orgonáét, míg árában jelentősen az alatt marad. Az „Értékes Pécs” projekt berkein belül létrejött orgona természetesen a költségtakarékosság mellett helytakarékos megoldást is jelent, mindemellett a hangszer soha nem látott spektrumot nyit a művészi kreativitásnak és szabadságnak.

 

Az orgona további különlegessége egzotikus hangzásában rejlik. Hangképét és menzúráit a hazánkban is gyökeret vert régizene-praxis igényeit szem előtt tartva Homolya Dávid, nemzetközi orgonaszakértő és orgonaművész dolgozta ki. Az ő közreműködésével történt az intonáció és a hangolás, reneszánsz és barokk minták alapján. Így a modern megjelenésű Pécs-Kertvárosi templom XVIII. sz.-i mintájú mennyezeti kazettáinak analógiájára az elegáns, modern formatervezésű hangszer a megtévesztésig egy többszáz éves orgona hangját idézi meg. Ezt a célt szolgálja az élő szelet biztosító, két ékfúvóval működő szélrendszer is, mely opcionálisan bekapcsolható kiegyenlítő fúvókkal igény szerint egyenletes, modern széllé stabilizálható.

 

Magyarország legnagyobb orgonaépítő vállalkozása, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra már mintegy 15 éve készít ilyen típusú orgonarészeket nemzetközi megrendelésre. Amellett, hogy a cég évtizedes tapasztalattal bír ennek a rendkívül bonyolult és precíz mechanizmusnak az építésében, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra arra is büszke, hogy végre Magyarországon is helyet kaphatott egy ilyen hangszer. Szívből remélik, hogy az elkészült hangszer mind megrendelői, mind szakmai oldalon mintául szolgál a jövőben hasonló koncepciójú orgonákhoz.

 

A Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség új lelkésze, Nagytiszteletű Nagy Zoltán Csaba lelkipásztor beiktatásával egybekötve, 2014. május 17-én megtörtént a hangszer avatása. A lelkészbeiktató istentisztelet Főtiszteletű dr. Szabó István püspök úr és Nagytiszteletű Peterdi Dániel esperes úr szolgálatával zajlott.