Üdvözöljük a

A munkavédelem egyre fontosabb | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A munkavédelem egyre fontosabb

Szerző: Hamar László | 2016. november 24.
Cimkék: Munkavédelem

altNegyedik alkalommal rendezte meg az iparkamara a kormányhivatallal közös nyílt napot munkavédelem és munkaügy témában, melyre több mint 60 vállalkozás és szervezet küldte el munkatársát, illetve frissen megválasztott munkavédelmi képviselőjét.

A téma fontosságát jelzi, hogy szakemberek érkeztek meghallgatni az előadásokat a katasztrófavédelemtől, illetve megjelentek az agrárvállalkozások képviselői is a rendezvényen.

Somfai Gábor, a kamara munkavédelmi klubjának elnöke, az ipari tagozat elnökségi tagjának köszöntője után dr. Papp Judit, a kormányhivatal főosztályvezető-helyettese foglalta össze röviden a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések eddigi tapasztalatait, szomorú statisztikákkal alátámasztva a terület fontosságát.

 

dr. Ferge Zsigmond kormánytisztviselő az Európai Bíróság néhány munkajogi tárgyú döntésének tanulságait ismertette az első előadásban. Puszti Tibor kormánytisztviselő átfogó tájékoztatást tartott a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeit szabályozó 10/2016. (IV.5.) NGM rendeletről.

 

Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a terület szakmai irányítójaként ismertette a munkavédelem nemzeti politikáját, melyet októberben hagyott jóvá a kormány, az új stratégia a 2016-2022 közötti időszakra határozza meg a munkavédelem prioritásait.  A programban a hat évre meghatározott feladatok öt csoportba sorolhatók. Elsőként a vállalkozások versenyképességének fejlesztését emelte ki, amit online eszközökkel is támogatnak. További feladat a munkavállalók munkavégző képességének, egészségének megőrzése, a munkavédelmi képzés, oktatás fejlesztése, valamint a munkavédelmi kutatás-fejlesztés. A program végrehajtása az NGM feladata, de a végrehajtáshoz az érintettek széleskörű összefogása szükséges.

 

A rendezvény zárásaként fórumon válaszoltak az előadók a feltett kérdésekre.

 

A nyílt nap 2017-ben tervezett időpontjai a következők:  március 22. szerda, június 7. szerda, szeptember 26. szerda, november 22.  szerda