Üdvözöljük a

A Norvég Alap - Zöld Ipari Innováció program támogatásával új növényvédő szer fejlesztése kezdődik meg Pécsett | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Norvég Alap - Zöld Ipari Innováció program támogatásával új növényvédő szer fejlesztése kezdődik meg Pécsett

Szerző: Katona Petra | 2017. április 26.

Az önkéntes kamarai tag Enviroinvest Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem 72 millió forint támogatást nyert a Szent István Egyetem kezelésében lévő Norvég Alap - Zöld Ipari Innováció program keretében. A 94 millió Ft összköltségű projekt során egy új, a rizs levélelhalás betegséget okozó baktérium elleni növényvédő szer kifejlesztése a cél.

A Xanthomonas oryzae pv. oryzae (XOO) nevű baktérium a rizs legsúlyosabb betegségének a kórokozója. A betegség elsősorban Délkelet-Ázsiában tud akár 50 %-os terméskiesést is okozni. E baktérium hazánkban karantén kórokozónak számít. Jelenleg nem áll rendelkezésre ellene hatásos növényvédő szer.

A pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt – közösen a Szegedi Tudományegyetemmel - egy olyan, XOO-ellenes növényvédő szer fejlesztését tervezi, mely hatásossága mellett akár biotermesztésben is alkalmazható lesz. A növényvédő szer hatóanyagai a bakteriofágok, olyan vírusok, melyek kizárólag az adott (kórokozó) baktériumot képesek megtámadni és elpusztítani, ezáltal minimális beavatkozást jelentenek a környezetbe. E növényvédő szer fejlesztésének első lépése a hatóanyag kifejlesztése, melynek során a környezetből izolálunk bakteriofágokat, majd jellemezzük azokat annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, hogy alkalmasak-e arra, hogy növényvédő szer hatóanyagai legyenek. A projekt végén laboratóriumi kísérletben vizsgáljuk meg a bakteriofág-keverékünk hatásosságát.

 

A projekt során két berendezés (egy szonikátor és egy fluorometer) beszerzése történik meg, melyek szükségesek a bakteriofágok genomjának megszekvenáláshoz (a bakteriofágok örökítőanyagának információ tartalmának kiolvasásához).

A fejlesztés 2017 áprilisában fejeződik be.

 

Kapcsolat:

Név: Dr. Kovács Tamás, Enviroinvest Zrt, vezérigazgató-helyettes

Cím: 7632  Pécs, Kertváros u. 2.

Telefon: +3620 3678 555; Fax: +3672 551 041

e-mail: kovacst@ enviroinvest.hu

www.phage.hu

Csatolt állományok: