Üdvözöljük a

A Pécsi Egyházmegye turisztikai márkaneve: Pécsi Püspökség | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Pécsi Egyházmegye turisztikai márkaneve: Pécsi Püspökség

Szerző: N.T. | 2015. december 2.

Mintegy 4,4 milliárd forint pályázati támogatásból újult meg, épült újjá az elmúlt néhány évben a Pécsi Egyházmegye számos épülete, ezzel új turisztikai látványosságok jöttek létre Pécs belvárosában, Püspökszentlászlón és Máriagyűdön. A Marketing klub tagjai december 1-jén a pécsi Püspöki Palotához kapcsolt fejlesztéseket ismerhették meg valamint előadást hallhattak a Pécsi Püspökségről mint új turisztikai márkanévről.

 Bozóky Anita, a Pécsi Egyházmegye turisztikai vezetője elsőként az 1754-ben épült, egykor terménytárolóként is használt Magtárat mutatta meg a klub tagjainak. A közelmúltban látogatóközponttá átépített épületben – amelynek meghagyták eredeti gerendáit és a pincében ma is látható egykori tégláit – egy 220 fős konferenciaterem, vetítő- és szekciótermek kaptak helyet a 21. század technikájával felszerelve. A legalsó szinten, a föld alatt a püspöki pincészet borait tárolják, ahol különleges hangulatú borkostolásra is lehetőség nyílik. Az épületek alatt húzódó pincerendszer az egykor Cserháti József püspök által „Texas bárként” emlegetett föld alatti titkos tanácskozóhelyet rejti, itt beszélte meg ugyanis a püspök a bizalmas ügyeket, hiszen az egyházi vezető szobáiban is lehallgató készülékeket helyeztek el a szocialista titkosszolgálat emberei. A ma Titkos átjáró -Földalatti egyház névre hallgató kiállításon emléket állítottak a kommunizmus idején a Pécsi Egyházmegyében meghurcolt több mint 40 papnak is.

 Az uniós támogatással megvalósult fejlesztések során megújult a Püspöki Palota kertje is, ahol koncerteket is rendeznek. A nagyközönség számára látogathatóvá tették a palota egyik szárnyát, ahol olyan 18. századi falikárpitok is megtekinthetők, amelyek a maguk nemében egyedülállóak: az egyetlen olyan fennmaradt sorozat, amelynek mind a 6 része épségben megvan. A kis- és nagy szalon berendezéseinek jó része a Palota korábbi tereiből és raktáraiból kerültek elő, padlásról került elő, de láthatók azok a míves mestermunkával, drága anyagokból készült bútorok és berendezések is, amelyeket eredetileg is a püspöki palotába szántak. A fejlesztések során megépült egy 55 fős zarándokszállás a Dóm-kőtár szomszédságában, az egykor Martyn Ferenc képzőművész által használt épületben pedig a Püspöki KincsTár kapott helyet páratlan műalkotásokkal, értékes műtárgyakkal, festményekkel, ötvöstárgyakkal, éremgyűjteménnyel.

 A Pécsi Egyházmegyéhez Baranya és Tolna megye 410 települése tartozik, 1700 ingatlant, köztük 500 templomot, 10 oktatási intézményt és három szociális otthont tartanak fenn – ezt már Dohóczki Péter, az egyházmegye gazdasági igazgatója mondta előadásában. 2011 és 2015 között 4,4 milliárd forint uniós támogatással valamint 1,7 milliárd forint önrésszel újultak meg és jöttek létre az egyházmegye beruházásai köztük a pécsi Székesegyház dél-keleti tornyában megépült kilátó, a máriagyűdi kegyhely-fejlesztés vagy a püspökszentlászlói kastélyfelújítás és Mindszenty-emlékhely. Az egyházmegye igazgatója beszélt arról, hogy a Pécsi Egyházmegye turisztikai gyűjtőneve, márkaneve Pécsi Püspökség lett,. melynek célja az önálló arculat, kommunikáció és marketing megteremtése. Augusztus végén zárult a turisztikai projekt jelentős része, , s idén 64 és fél ezer látogatót regisztráltak október végéig az egyházmegyéhez tartozó látogatóhelyeken. Jövőre célzott ajánlatokkal, csomagok összeállításával növelni szeretnék mind az egyházi, mind a kultúrtörténeti céllal érkező turisták számát. Ehhez tervben van többek között az üzemeltetés optimalizál, a szervezet fejlesztése, de a termék- valamint további a szolgáltatásfejleszté is.