Üdvözöljük a

Baranya Megyei Üzleti Estély – díjazták a megye gazdaságának legjobbjait | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Baranya Megyei Üzleti Estély – díjazták a megye gazdaságának legjobbjait

Szerző: Kis Tünde | 2016. február 20.

27 elismeréssel díjazta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a 2015-ben Baranya megyében kimagasló gazdasági tevékenységet végző vállalkozókat, kézműveseket, a szakképzés és idegenforgalom terén dolgozókat. A február 19-én első alkalommal megrendezett Baranya Megyei Üzleti Estélyen mintegy 250-en ünnepelték a gazdasági élet kiválóságait. A pécsi rendezvény – a korábbi évek kamarai báljához hasonlóan – egyben jótékonysági est is volt, az elárverezett gyermekrajzok árából befolyt összeget a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikája kapta meg.

  A megye gazdaságának egészét szolgáló kiemelkedő teljesítményért járó legmagasabb elismerést, a Baranya Gazdaságáért Díjat dr. Hüse István, a régió legnagyobb gépipari összefogása, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter elnöke vehette át. Az Év Üzletembere dr. Benyeda János lett, aki kitartó munkával és fejlesztésekkel világviszonylatban meghatározó és jelentős vállalkozást hozott létre Mohácson. Az Angster József Díjat, amelyet a Pécs gazdaságának egészét szolgáló kiemelkedő teljesítményért adja a kamara, 2015-ben Romeisz Norbert, a pécsi Rovitex Hungária Kft. ügyvezetője érdemelte ki. Életmű Díjban részesült Lakics László, a Lakics Kft. alapítója, aki 30 éves munkájával egy ma európai szinten elismert, több száz család megélhetését biztosító vállalkozást épített fel és működtet. Az Év Fiatal Üzletembere Díj tulajdonosa Kiss-Bartos Réka, a környezetvédelem területén működő pécsi Ökotrade Kft. ügyvezetője lett.

 

A Baranya Megyei Üzleti Estély védnöke dr. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára volt. Beszédében elmondta, hogy Baranyában és Pécsett is a kis- és közepes vállalkozások jelentik a gazdaság motorját, a foglalkoztatotti létszám több mint 70 %-a ezekben a cégekben dolgozik.  Ez egy olyan társadalmi erő és fontos szegmense az életünknek, amelyet meg kell becsülni és osztozni sikereikben.

- Baranyában és Pécsett is fontos, hogy perspektívát kapjanak ezek a gazdasági szereplők és megismerjék azt a gazdasági környezetet, azokat az ösztönzőket, gazdasági és világgazdasági lehetőségeket, amelyek teret nyitnak számukra – fogalmazott az államtitkár. - Látni kell, hogy rendkívül jó potenciállal rendelkeznek a baranyai vállalkozások, Pécs és a megye lakosságának összetétele, a város infrastruktúrája, az egyetem, az egyetemi kutatóbázisok jelenléte olyan lehetőséget adnak, amely lehetővé teszi a 21. századi iparágak kihasználását. Ezekkel a lehetőségekkel élniük kell a kis- és középvállalkozásoknak, nyitniuk kell az új technológiák, a kutatás-fejlesztés és innovációs területek felé. Jó volt látni, hogy számos vállalkozás van a díjazottak között, amely exportra termel, köztük olyan középvállalkozást is elismert a kamara, amely Európa-szerte ismert termékeket gyárt és forgalmaz. A lehetőség, a potenciál megvan a városban, ehhez számos finanszírozási és fejlesztési lehetőség áll rendelkezésére a tehetséges és munkára képes ambiciózus kis- és középvállalkozói rétegnek. Több mint 12 000 milliárd forintot szeretne a kormány a következő években kkv-k fejlesztésére felhasználni, ezzel a foglalkoztatás bővülését, a modern technológiák minél szélesebb körű használatát elérni. A támogatások nagy része a feldolgozóipart érintik, ez azért fontos, mert itt, Pécsett is vannak olyan tradicionális iparágak, amelyek a jövő iparágainak számítanak, és amelyek ezzel a támogatással komoly jövőt kaphatnak.

- Van-e olyan kezdeményezés, program, amely kifejezetten a dél-dunántúli vállalkozásokat segíti?

- Több ilyen is van, egyrészt az európai fejlesztési források egyik speciális kerete 2 700 milliárd forint felhasználását teszi lehetővé a gazdaságfejlesztési és innovációs program keretében – válaszolta dr. Rákossy Balázs. – Erre az összegre pályázni kell, és ezt is, mint ahogy az összes EU-s pénzt jövő év közepéig szeretné felhasználni a kormány. Már tavaly megindultak a pályázati kiírások, a GINOP-ból eddig több mint 15 milliárd forintot nyertek el pécsi vállalkozások, míg Baranya-szerte további 7 milliárd forintos sikeres pályázatról lehet beszámolni. Természetesen további operatív programokból is állnak a város illetve a megye rendelkezésére összegek. Van egy dedikált forrás, amely Pécs számára több mint 31 milliárd forintot tesz lehetővé, Baranya részére pedig 38 milliárdot, ezek nagy részét gazdaságfejlesztésre, tehát kis- és középvállalkozások fejlesztésére illetve foglalkoztatás-bővítésre kell felhasználni – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

 

A rendezvény támogatói: a Nyitrai Autóház Kft. és az FX Autóház Kft.

 

 Képgaléria és videó a cikk alján található.

 

 

A PÉCS-BARANYAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

 

2015. ÉVI KITÜNTETETTJEI

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kitüntetési Rendje alapján a kamara elnöksége dönt a kamarai díjak kitüntetettjeiről. A kitüntetésekre számos javaslat érkezett a kamarai testületek és tisztségviselők részéről.

A kamara elnöksége mérlegelve a javaslatokat, november 27-én a következő döntéseket hozta:

 

 

Baranya Gazdaságáért Díj

 

A díj kitüntetettje dr. Hüse István.

Dr. Hüse István a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter elnöke, társadalmi munkában több mint három éve menedzseli a régió legnagyobb gépipari összefogását. Komoly szakmai munkájának köszönhetően a klaszter folyamatos operatív és stratégiai munkát folytat. Dr. Hüse István emellett két vállalkozását is eredményesen menedzseli.

 

Az Év Üzletembere Díj

 

A díj kitüntetettje dr. Benyeda János.

Dr. Benyeda János mohácsi vállalkozása hazánkban egyedüli előállítója a humán-, valamint állatgyógyászati vakcinák alapanyagának, az úgynevezett SPF tojásnak.  A világszínvonalú, teljesen automatizált létesítményben az európai szükséglet 60 százalékát, a globális termelésnek pedig a 15 százalékát biztosítja a termékük. Dr. Benyeda János kitartó munkájának, fejlesztéseinek eredményeként világviszonylatban meghatározó és jelentős vállalkozást hozott létre.

 

 

Angster József Díj

 

A díj kitüntetettje Romeisz Norbert.

Romeisz Norbert 1996-ban alapította a Rovitex Hungária Kft.-t, amely ma Magyarország legnagyobb lakástextil nagykereskedelmi, többszörös Superbrands díjas cége. Szinte egész Európában ismert, rendkívül széles termékskálával rendelkezik. A vállalkozás több mint száz főt foglalkoztat és 7 országban vannak leányvállalatai. 

 

 

Életmű Díj

 

A díj kitüntetettje Lakics László.

Lakics László a Lakics Kft. alapítójaként és máig egyik vezetőjeként 30 éves áldozatos munkájának köszönhetően ma már Komlón, Kaposváron, Dombóváron több száz család megélhetését biztosítja. Életműve egy családi középvállalkozás, amely nemzetközi piacra dolgozik a szélenergia ágazatban. Hitvallása szerint a piac- és technológiai ismereteknek komplex technológiafejlesztéssel kell párosulniuk. A cég ma már európai szinten is elismert, amely saját fejlesztésű termékeivel is piaci eredményeket ér el.

 

 

Címzetes kamarai tanácsos

 

A díj kitüntetettje Vida János.

Vida János a kamarai Közszolgáltató tagozat elnökeként koordinálja a tagozat munkáját és alapítója a Magyar Környezettechnológiai Gyártó és Fejlesztő Klaszternek. A közszolgáltató cégek vezetésében folyamatosan innovatív és előremutató tevékenységet végez, ezt a tudását a kamara szakmai munkájában is érvényesíti, átadja.

 

 

Az Év Fiatal Üzletembere Díj

 

A díj kitüntetettje Kiss-Bartos Réka.

Kiss-Bartos Réka az Ökotrade Kft. ügyvezetője. A stafétabotot édesapjától, Bartos Sándortól veszi át, vezeti és irányítja a speciális iparágban dolgozó környezetvédelmi szolgáltatásokat nyújtó céget. Szakmai tevékenységüket a környezetvédelem minden ágában, az ország egész területén végzik. Kiss-Bartos Réka fiatal nőként határozott és tervezett életpályát követve menedzseli saját üzleti projektjeit és az édesapja által alapított környezetvédelmi céget.

 

 

Baranya Megyei Export Díj

 

A díj kitüntetettje a Z Elektronika Kft.

A vállalkozás a felvonóipar számára gyárt és fejleszt elektronikai termékeket. A géppark többlépcsős, folyamatos bővítése a gyártási volumen növekedését és a minőség javítását tette lehetővé. Az elmúlt több mint egy évtized során, kialakították azt a jelenleg 16 főből álló, szakképzett csapatot, mellyel hosszútávon biztosítható partnereik elégedettsége. A cég rendszeresen részt vesz nemzetközi kiállításokon és üzletember találkozókon.

 

 

Baranya Megyei Szakképzési Díj

 

A díj kitüntetettje Tarrné Rácz Judit.

Tarrné Rácz Judit 22 éve dolgozik a Mecsek Füszért Zrt-nél. A gyakorlati szakképzési feladatok szervezését három éve vette át. Az akkor 95 fő oktatott tanulói létszám napjainkra havi átlagban 150 főre nőtt. Tarrné Rácz Judit fontosnak tartja, hogy az oktatók mesterségüket magas színvonalon művelő, tudásukat továbbadó szakemberek legyenek, ezért oktatóként részt vesz a kamarai mesterképzésben.

 

A díj kitüntetettje Rulek Mária.

Rulek Mária a PSZC Simonyi Károly Szakközép és Szakiskolában a könnyűipari szakmák tanára, gyakorlati oktatója, a képzés egyik összefogója. Munkája pontos, precíz, a szakképzési változásokat követő. Munkája mellett részt vett a kerettantervek és szakmai vizsgakövetelmények kidolgozásában és a kamarai mesterképzésben is, mint oktató.

 

A díj kitüntetettje a Hauni Hungária Kft.

A Hauni Hungária Gépgyártó Kft. több, mint egy évtizede foglalkozik tanulók gyakorlati képzésével. Orzsi Bálint úr a kezdetek óta csoportvezetői munkája mellett az oktatást is magas színvonalon műveli. A képzés minőségének folyamatos növelése érdekében a termeléstől elkülönítetten saját tanműhelyt is kialakítottak, melynek 2013 óta Orzsi Bálint a vezetője.  A 2015-2016-os tanévtől a duális felsőoktatási mérnök képzés bevezetésében és elindításában is élen járnak.

 

 

Baranya Megyei Innovációs Díj

 

A díj kitüntetettje a Vámos és Társai Bt.

A vállalkozás a feszültségszabályzó teszter fejlesztéssel egy olyan oktatóeszközt hozott létre, amely segítségével az iskolában a tanulók megismerkedhetnek a generátoron belül működés közben zajló folyamatokkal, a feszültségszabályzással. A bekötési és mérési kivezetések lehetővé teszik bármilyen típusú feszültségszabályzó bekötését a rendszerbe és a szabályzó tényleges üzemi körülmények közötti vizsgálatát, mérését.

 

A díj kitüntetettje a XOFT Kft.

A vállalkozás szoftverfejlesztése, a Minibizz egy felhőalapú, platform független rendszer, mely segítségével az üzlettulajdonosok nyomon követhetik az üzletmenetet, fogyasztói hűségprogramot bonyolíthatnak le, növelhetik a forgalmat. A vásárlók online informálódhatnak az adott üzlet aktuális ajánlatáról. A Minibizz minden olyan üzletnek hasznos, ahol jelenleg pénztárgépet használnak.

 

A díj kitüntetettje a Techniq 2000 Kft.

Napelemes kiserőművek csak hosszas és költséges engedélyezési eljárás után létesíthetők. A több épületre telepíthető nagyobb rendszerek kialakítását ezek jelentősen nehezítik, a pályázati források kihasználását esetenként ellehetetlenítenék. A Techniq 2000 Kft. által kifejlesztett rendszer meglévő, célszerűen paraméterezett és programozott komponensekkel biztosítja a folyamatos fogyasztási és termelési teljesítmény figyelését.

 

 

Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj

 

A díj kitüntetettje a Horzsakő Kft.

A vállalkozás 2009-ben jött létre. Földtani és geotechnikai vizsgálatokra épülő technológiai tervet dolgoztak ki egy kisvárosi lakótelep vízelvezetési problémájának megoldásához.A környezetbarát technológiák alkalmazása határozott elvárásként fogalmazódott meg, az újszerű, kertvárosi jellegű lakókörnyezet igényeinek megfelelő, korszerű eljárás és a kivitelezhetőség fontos szempontként jelentkezett.

 

 

Baranya Megyei Idegenforgalmi Díj

 

A díj kitüntetettje a Fishing on Orfű rendezvény.

2008-ban indították útjára a Mecsek árnyékában ezt a barátságos fesztivált, ahol a hazai alternatív zenekarok színe java fellép. Az elmúlt évek alatt a megye emblematikus rendezvényévé nőtte ki magát, mely számos fiatalt vonz a megyébe. A fesztivál idején az alig több mint 1000 lakosú település és környezete teltházas, 9000 vendéget fogad naponta, így a közel 1 500 különböző szállásadó, és a vállalkozások gazdasági eredményéhez nagymértékben hozzájárul.

 

 

Kiváló Kamarai Munkáért Díj

 

A díj kitüntetettje dr. Bodnár József.

1999-ben alakult meg Baranya megyében a kamara mellett működő Békéltető Testület, amelynek létrejöttekor dr. Bodnár József elnökhelyettese, majd 2005 – 2015 év végéig elnöke volt a testületnek. Részt vett a fogyasztóvédelmi jogszabály-alkotási munkálatokban. Elnöki ténykedése alatt javult a fogyasztóvédelem hatékonysága és ezáltal a testületet működtető kamara eredményessége.

 

 

Az Év Kereskedője Díj

 

A díj kitüntetettje Liszácz Mihály.

Liszácz Mihály a P’AutóCity Kft. ügyvezető igazgatója. Az elmúlt két évtizedben a pécsi és a szekszárdi szalonokban szervizt is működtetnek. A vállalkozás és Liszácz Mihály is pozitívan tekint a jövőbe, felelős vállalkozóként az ügyfelek érdekeit tartja szem előtt, dolgozóit a nehéz időszakban is megtartja és a szakemberek minőségi utánpótlásában is aktív szerepet vállal.

 

 

Az Év Kézművese Díj

 

A díj kitüntetettje a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft.

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. több, mint 20 éve alkoteurópai szinten is egyedülálló,nemzetközileg elismert termékeket. A vállalkozás aktív tagja a baranyai üzleti közösségnek, komoly szerepet vállal az utánpótlás nevelésében, és nagy hangsúlyt fektet a kézműves hagyományok őrzésére, ápolására. 2015-ben a restei katolikus templom új orgonájának megépítéséért átvehették a kamarai Magyar Kézműves Remek díjat.

 

 

Dr. Fáy Mihály Díj

 

A mohácsi városi elnökség döntése alapján a díj kitüntetettje Szenner Mátyás.

Szenner Mátyás szobafestő-mázoló mesterként 1972 óta dolgozik. Mohácson a legtöbb középület, iskola és óvoda épülete dicséri keze munkáját. Több évtizedes munkája során dolgozóit a városból és vonzáskörzetéből alkalmazza, megbízásait túlnyomó részben helyi vállalkozókkal végezteti el, így elősegíti a helyi foglalkoztatás javulását a város és a térség fejlődését.

 

 

Mohácsi Szakképzési Díj

 

A mohácsi városi elnökség döntése alapján a díj kitüntetettje Kálóczy László, a Kálóczy és Társa Fémipari Kft. ügyvezetője.

Kálóczy László ipari gépész mester 1992–ben alapította meg vállalkozását. Szinte a kezdetektől foglalkozik tanulóképzéssel. Személyét a szakmaiságon túl a humánus hozzáállás jellemzi. Munkájára igényes, kiváló szakember lévén a tanulók korrekt felkészítése, valamint folyamatos, magas színvonalon végzett oktató munka jellemzi tevékenységét.

 

 

Mohácsi Idegenforgalmi Díj

 

A mohácsi városi elnökség döntése alapján a díj kitüntetettje Englert Antal.

Englert Antal busómaszkfaragó népi iparművész. Mára Európa országaiban, és a kontinensen túl is szerepelnek maszkjai múzeumok, nagy gyűjtemények anyagaként. Englert Antal részese volt annak a munkának, amelynek eredményeként az UNESCO, 2009 őszén felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára a mohácsi Busójárást. Csoportok, látogatók számára maszkfaragó bemutatókat is tart.

 

 

Jánosi Engel Adolf Díj

 

A komlói városi elnökség döntése alapján a Jánosi Engel Adolf Díj kitüntetettje Schillinger Emil.

Schillinger Emil 1994-ben alapította az UNI-SYSTEM BAU Kft-t. Mára már közel 100 fős középvállalkozássá fejlődött az általa vezetett társaság. A vállalat profilja alapvetően a gépgyártás, acélszerkezet gyártás és ipari szerelés területeire fókuszál. A vállalkozás együttműködik a helyi és környékbeli kisvállalkozókkal és vállalatokkal, melyek segítségével kiegészítik a gyártási lehetőségeiket.

 

 

Komlói Szakképzési Díj

 

A komlói városi elnökség döntése alapján a díj kitüntetettje

Elmontné Popán Ildikó, a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat vezetője.

A PSZC Kökönyösi Középiskolája a szociális képzés kezdete óta sok segítséget kap a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattól és annak vezetőjétől, Elmontné Popán Ildikótól. Az intézmény és a vezetője is elkötelezett a tanulóik szociális szakmához szükséges készségeinek fejlesztésében.

 

 

Szigetvári Szakképzési Díj

 

A szigetvári városi elnökség döntése alapján a díj kitüntetettje Szkrajcsics Antal.

Szkrajcsics Antal asztalos mester évek óta gyakorlati foglalkoztatója a szigetvári szakiskola asztalos tanulóinak. Az idei tanévre a telephelyén Felsőszentmártonban kialakított egy elkülönített oktatótermet, ahol egyidejűleg 6 munkapadon 12 tanulóval tud foglalkozni. Jelenleg 22 tanuló képzésével foglalkozik, munkájában fia segíti.

 

 

Than Károly Díj

 

A siklósi városi elnökség döntése alapján a díj kitüntetettje a Tornyos Pékség Kft.

A Tornyos pékség elmúlt üzleti éveit a dinamikus fejlődés, a folyamatos megújulás jellemzi. A 2003-ban létrejött kis pékség mára már egy korszerű pék- és cukrász üzemmé fejlődött, amely nem csak a saját bolthálózatát, hanem egyéb más üzleteket is ellát kiváló termékeivel. Maric Damir ügyvezető aktivitásának köszönhetően indul a 2016/2017-es tanévben újra pék és cukrászképzés a siklósi szakiskolában.

 

 

Siklósi Szakképzési Díj

 

A siklósi városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje Gyenis Péter.

Gyenis Péter a siklósi Piknik Center étterem tulajdonosa, 2010 óta foglakozik szakács tanulókkal. Jelenleg is 9 tanulót képeznek magas színvonalon. Az étterem konyhája az elmúlt 3 évben 20 millió forint értékű eszközparkkal bővült, a forgalom megháromszorozódott, így a tanulók heti 30 féle étel készítésében segédezhetnek.

 

 

Siklósi Idegenforgalmi Díj

 

A siklósi városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje

Wodtke Szilvia, a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpont osztályvezetője.

Az Ormánság természeti kincseit és kulturális értékeit, hagyományait megismertető Ős-Dráva Látogatóközpont megvalósításában nagy szerepet vállalt Wodtke Szilvia, aki jelenleg is a projekt felelős gazdája. Nagy gondot fordít a térség turisztikai szolgáltatóival való szoros kapcsolat ápolására, valamint a felépült látogatóközpont egyre szélesebb körben való megismertetésére, ezzel bevonva a központot a térség turisztikai véráramába.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó anyagok: