Üdvözöljük a

Baranyai klímaszerelő tanulók sikere | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Baranyai klímaszerelő tanulók sikere

Szerző: Bonyár Marietta | 2017. április 26.

A Mecsek-Klíma Kft-nél - önkéntes kamarai tag - tölti gyakorlati idejét az a két tanuló, akik a nemzeti kamara által szervezett Szakma Sztár Fesztiválon a dobogó felső két fokán végeztek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben tizedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a jubileumi 10. Szakma Sztár Fesztiválon 2017. április 24-26. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor.

 

A baranyai tanulók döntőben elért eredményei:

 

Helyezés

 

Versenyző neve

Szakképesítés neve

Gyakorlati képzőhely neve

Elméleti oktatást végző tagintézmény

1.

Tóth Miklós Zoltán

hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő (SZKTV)

Mecsek-Klíma Kft.

PSZC Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

2.

Horváth Márton Lajos

hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő (SZKTV)

Mecsek-Klíma Kft.

PSZC Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

2.

Kinczli-Weiling Csenge

Fodrász (SZKTV)

Hair Szabó Imre Kft.

PSZC Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

3.

Hartmann-né Durkó Beatrix Anita

Eladó (SZKTV)

DJ&K Bt.

PSZC Siklósi Szakképző Iskolája

3.

Király Dzsenifer

női szabó (SZKTV)

Iskolai tanműhely

PSZC Angster József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

4.

Ormándi Simon

gépi forgácsoló (SZKTV)

Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. 

PSZC Angster József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

4.

Szegleti Richárd

hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő (SZKTV)

R és T Klíma és Épületgépész Kft.

PSZC Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

5.

Kis-Varga Erik Zsolt

elektronikai technikus (OSZTV)

iskolai tanműhely

PSZC Zipernowsky Károly Műszaki Szakgimnáziuma

7.

Uzsaly Anna

Kozmetikus (SZKTV)

Borosné Debreceni Zsanett

PSZC Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

 

A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

 

A versenyek és a fesztivál jelmondata: „A jó szakma felér egy diplomával!”

 

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 41 szakképesítésben – köztük 2 új informatikai szakmában - hirdették meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

A verseny fordulói az elődöntők, a válogatók és a döntő voltak.

Az írásbeli, elődöntőt jelentő versenyen országosan 5.255 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le.

A legjobb eredményt elérő versenyzők kerültek behívásra a szakmák válogatóiba, melyeket a szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szerveztük meg. A válogatókon az oda bekerült diákok, 456 versenyző elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg.

A végső megmérettetésre, a döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor, ide 102 oktatási intézményből 224 diák jutott be.  A szakmai versenyen a jó eredményt elérők – idén a tanulók 86 %-a - felmentést kapnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.

A IV. SkillsHungary Nemzeti Döntőn több szakma válogatóinak döntői kerültek megrendezésre. A mechatronika, a cukrász, a szakács, a pincér, a szárazépítő, a víz-, gáz és fűtésszerelő, a webfejlesztő és a villanyszerelő szakmákban az Egyesült Arab Emirátusokban, Abu-Dhabiban idén megrendezésre kerülő WorldSkills versenyre, míg az informatikai rendszerüzemeltető és az ápolás szakmában már a 2018-as hazai rendezésű EuroSkills Budapest 2018 versenyre válogattak.

 

„2015 a külhoni magyar szakképzés éve” folytatásaként a Miniszterelnökség szervezésében 3 szakmában 3 versenyző vett részt a fesztiválon, asztalos szakmában egy erdélyi, Székelykeresztúrról érkezett versenyző, míg víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő szakképesítésben egy felvidéki, Dunaszerdahelyről származó versenyző, mechatronikai technikus szakképesítésben pedig egy vajdasági, szabadkai versenyző álltrajthoz. Ők a Miniszterelnökség különdíját vehették át.

A verseny sikerét közvetlenül 840 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

 

A fesztiválon az idén már közel 15 ezer látogató vett részt ingyenesen. A vidéki iskolákból, a területi kamarák, így a pécsi kamara, szervezésében is 200 autóbusszal közel 10.000 diák érkezett. Több mint 70%-uk 6-7-8.osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolák részére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kiküldött meghívás eredményeként további több mint 5.000 diák látogatott ki a fesztiválra.

 

A bemutatkozó szakmákat látogatóink tárlatvezetés keretében ismerhették meg és a diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

 

 

Csatolt állományok:
Kapcsolódó anyagok: