Üdvözöljük a

Egy világbajnok titka: „Jól kell csinálni mindent” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egy világbajnok titka: „Jól kell csinálni mindent”

Szerző: Katona Petra | 2015. szeptember 2.

Világbajnok lett szakmájában László Attila, Baranya megyei bútorasztalos a Sao Paulóban augusztus 11. és 16. között megrendezett szakmák olimpiáján, a WorldSkills versenyen. Attila első magyarként nyerte meg a fiatal szakmunkások legrangosabb versenyét – az asztalosok 25 országból érkeztek -, de ugyanitt ezüstérmes lett Csongrádi Dávid, az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában. A magyar versenyzők a világ több mint hatvan országának jól felkészült 1200 versenyzője között lettek a legjobbak.

 A világversenyen László Attilának egy komódot kellett elkészítenie, két ajtóval és egy kihúzható fiókkal.

 

- A felület kidolgozásától a pontosságig mindenre figyelni kell munka közben, hiszen a zsűri a tizedmillimétereket is nézi és javítani nem lehet – válaszolja a 21 éves fiatalember arra a kérdésre, hogy mire kell ügyelni egy ilyen munkadarab elkészítésekor. - Kaptunk egy rajzot és annyi anyagot, amennyi pontosan szükséges volt a munkadarab elkészítéséhez. Amikor készen voltunk egy-egy munkafolyamattal, be kellett mutatnunk értékelésre és akkor pontozták. Négy nap alatt, összesen 22 óra alatt kellett megcsinálni a komódot. Nekem nem okozott különösebb nehézséget, mert a versenyre való felkészülés alatt nyolcszor is megcsináltam a munkadarabot és mindig másképpen, mert állandóan változtattunk az elkészítési módon.

 

 - Hogyan került a világversenyre?

- Már részt vettem az EuroSkills-en, a fiatal szakemberek Európa Bajnokságán, ott egyéniben 3. lettem, csapatban pedig 2. Ez magával hozta a VB-re való utazást és már volt annyi előnyöm, hogy tapasztalatot szerezhettem az EB-n. A versenyzés egyébként úgy jött, hogy elindultam a Szakma Kiváló Tanulója versenyen, ahol negyedik helyezést értem el, itt tetszett meg ez a dolog. Hallottam az Európa Bajnokságról, ahová úgy lehetett bejutni, hogy részt kellett venni az előválogatókon. Ezeken rendre jól szerepeltem és bekerültem a csapatba.

 

 - Hogyan kell készülni egy ilyen rangos versenyre mint a világbajnokság?

 - Mi a francia módot követjük, azaz szimuláljuk a versenykörülményeket, heti szinten 5 napot folyamatosan gyakorolunk. A VB-re konkrétan 2-3 hónapot edzettünk, de valójában már 2 éve készülök erre a versenyre. A gyakorlás elsősorban az előző évek feladatainak megoldásából áll, de a verseny előtt kb. 1,5 hónappal megadnak 3 lehetséges feladatot, akkor pedig azokat gyakorlom sorozatban.

 

  - A séfek viszik a késeiket magukkal a versenyekre, ön is saját felszereléssel, olyan szerszámokkal dolgozott, amiket már megszokott?

- Igen, vihettük a saját szerszámainkat, két cég is támogatott, a felkészítőm pedig Fekete Zoltán volt.

 

 László Attila a szakmát nem csak az iskolában tanulta, édesapja is asztalos, két-három évesen már mellette toporogott a műhelyben, szinte belenőtt ebbe a szakmába. Ezért sem volt kérdéses számára, hogy hol tanul tovább. Hogy mit látott meg ebben a szakmában, ami felkeltette az érdeklődését?

 

 - Csupán annyit, hogy a fa - ellentétben a műanyaggal - él. Ez egy természetes anyag, amivel nagyon jó érzés dolgozni.

 

 - Most, hogy hazajött a világversenyről, hogyan tovább?

- Tovább szeretnék dolgozni ott, ahol most is vagyok, Pécsett. Ez év elejéig Vas megyében éltem Vönöckön, januárban költöztem Szalántára és Pécsen találtam munkahelyet. Ez a világbajnoki cím nyilván egy hatalmas elismerés, de egyben azt is jelenti, hogy a jövőben ilyen színvonalú munkát kell kiadnom a kezemből, nem engedhetem meg magamnak a gyengébb minőséget. Jól kell csinálni mindent – ennyi a titok. A távoli jövőn egyelőre nem gondolkodom, a jövő majd úgy alakul, ahogy a sors gondolja, rábízom magam.

 

A WordSkills versenyen kiválósági érmet vett át a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos. A WorldSkills fiatal szakemberek világversenyén 63 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban, Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte. Fekete Balázs, a Sao Paulóban versenyző magyar csapat vezetője hangsúlyozta, hogy rendkívül erős mezőnyben tudtak a magyar versenyzők érmeket nyerni, eredményesen szerepelni. A csapat minden tagja, a versenyzők, a felkészítők, a szakértők, szponzorok maximális teljesítményt nyújtottak a versenyen, amelyet a szakma iránti tisztelet és alázat kísért.