Üdvözöljük a

Egyedülálló szakmai kiállítás az országban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egyedülálló szakmai kiállítás az országban

Szerző: Katona Petra | 2016. október 18.

A zuhanásbiztonság az a terület, ahol fontos a naprakész tudás és a felkészültség. Ebben segít a munkavédelmi tanácsadóknak, valamint a magasban és mélyben dolgozóknak kamarai tagunk, a GAZEK Safety Expert szakértő csapata.

Szeptember végén rendezték meg az I. Zuhanásbiztonsági Technológiai kiállítást. Bogos Csaba zuhanásbiztonsági specialistával készült interjúból megtudhatjuk, miért is egyedülálló az országban ez a fajta expo.

Mit takar pontosan ez a szakmai kiállítás? Mit kell róla tudni?

Az országban elsőként került megrendezésre ez a típusú szakmai kiállítás. Düssseldorfban rendszeresen vannak hasonlók, de Magyarországon előként mi mutathattuk be.

Az expón teret kaptak az egyéni védőeszközök és a komplett zuhanásbiztonsági technológiai rendszerek is. A rendezvény küldetése nagyon fontos üzenetet hordoz magában.  Nem elegendő ugyanis “elfutni a boltba” venni egy testhevedert, kompletten át kell látni a munkavégzés egészét és annak lehetséges veszélyforrásait. A kiállítás specifikuma az, hogy a biztonság nem csupán egy-egy helyesen megválasztott védőeszközön múlik, hanem az egész zuhanásbiztonsági rendszer hatékonyságán.

 

Kiknek szól ez a kiállítás?

Elsősorban tanácsadó, szolgáltató cégeknek, munkavédelmi tanácsadóknak. Hiszen ők azok, akikre számítanak a felhasználók, akik tanácsokkal látják el a vállalatokat.

Azért indítottuk útjára a kiállítást, hogy a résztvevők, munkavédelmi tanácsadók és szakértők ne csak védőeszközöket javasoljanak, hanem komplett rendszereket, kidolgozott technológiákat, amivel az expón testközelből meg is ismerkedhettek.

 

És a felhasználók mennyire tájékozottak a témában?

Sajnos sok az ellentmondás mind a munkaadói mind a munkavállaló oldalon. A munkaadók szükséges rossznak, „sokba fájó” költségnek érzik a munkavédelmet. A dolgozók ugyanakkor pedig úgy érzik, a védőeszközök akadályozzák a kényelmes munkavégzést. Mindkét félnek szüksége van szemléletváltozásra.

Ezért is hoztuk létre az Első Nemzeti Zuhanásbiztonsági Akadémiát, melynek keretén belül biztosítjuk a megfelelő tájékoztatást, elméleti és gyakorlati képzést és a hétköznapokban használható tudást.

A leesés elleni védelem tulajdonképpen egy komplett technológiai folyamat. Akkor nem következhet be leesésből való baleset, ha a munkavégzés összes folyamata biztonságos. A technológia része egyrészt a rendszer, amibe beletartoznak a védőeszközök, másrészt pedig a tudás. Fel kell tudni ugyanis mérni, hogy ezeket az eszközöket hogyan kell felépítenie és használnia. Mit sem ér egy technológia, ha nem tudjuk használni. Ugye?

 

Milyenek a visszajelzések a kiállítással kapcsolatban?

Jók a visszajelzések, a beszélgetésekből kiderült, hogy egymásnak ajánlották a kiállítást a szakemberek. Általános vélemény az volt, hogy hiánypótló.

Mik a tervek a jövőt illetően?

A jövő évben szeretnénk egy fix oktató bázissal támogatni a tudás megosztást. Ez azt jelenti, hogy olyan állandó bemutató terem és kényelmes oktató helyiség kialakítását tervezzük, ahol a zuhanásbiztonság minden területét elméletben és gyakorlatban is prezentálni tudjuk. Erről biztosan hírt fogunk adni a www.zuhanasbiztonsag.hu oldalon.