Üdvözöljük a

Együttműködés - Új innovációs ügynökség alakul Pécsett | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Együttműködés - Új innovációs ügynökség alakul Pécsett

Szerző: Katona Petra | 2014. december 2.

Az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy a helyi gazdaság életképességének növelése, az elért eredmények megtartása sem lehetséges az innováció széleskörű alkalmazása, és tényleges tartalommal való megtöltése nélkül.

A Pécsi Tudományegyetem az elmúlt időszakban a régió számos önkormányzatával és cégével írt alá és készít elő megállapodást az innovációs tevékenységének erősítése, támogatása érdekében, hogy a regionális cégek új termékekkel és szolgáltatásokkal jelenhessenek meg a hazai és nemzetközi piacokon.  A konkrét napi együttműködés megkönnyítése, valamint a 2014-2020 közötti uniós időszakra történő felkészülés támogatása, emellett a K+F és innovációs tevékenység jelentős növelése érdekében közös innovációs ügynökséget hoz létre a Pécsi Tudományegyetem és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. Számos ok vezetett ehhez a megoldáshoz, melyhez a kiinduló lépést a közelmúltban megkötött regionális Innovációs Paktum jelentette.

 

Az innovációs ügynökség létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot dr. Kéri István a kamara elnöke és dr. Bódis Jószef az egyetem rektora.

 

Az innováció és a K+F a megye legfőbb kitörési pontját jelentheti. A kkv szektor akkor tud versenyképesen exportpiacokra is lépni, ha újdonságot jelentő termékeket és szolgáltatásokat fejleszt. Az egyetemi innovációk piaci hasznosítása és hasznosulása ugyanakkor munkahelyeket teremt és a helyi gazdaság szereplőinek aktív részvételét is megkívánja. A gazdaság és az egyetemi tudásközpontok együttműködése fenntartható gazdasági környezetet biztosíthat a jövőben, ahol további, új típusú vállalkozások (spin-off és start-up) jelenthetik a jövőt. Baranya megye tudásrégióként szerepel az ország intelligens szakosodási stratégiai előterjesztésében (S3 stratégia) - ezt a tudást kell a gazdaság nyelvére lefordítani és pénzre váltani.

Az új ügynökség szerepet vállal az egyetemi és a helyi kutatóközpontokban végzett kutatások és fejlesztési eredmények piacra jutásában, a nemzetközi láthatóság erősítésében, a leszakadó régió felzárkóztatásában, a földrajzi elhelyezkedésből fakadó előnyök tényleges kihasználásában.

 

Fotó: Csortos Szabolcs (UnivPécs)