Üdvözöljük a

Fagykár esetén is Agrár Széchenyi Kártya | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fagykár esetén is Agrár Széchenyi Kártya

Szerző: Marton Judit

Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció keretében a fagykár által sújtott agrárvállalkozások is teljes támogatásban részesülhetnek.

A 2016. július 21-én megjelent 51/2016. (VII. 21.) FM rendelet alapján az ASZK Konstrukció keretében 2016. november 30-ig hatályba lépett hitelszerződéssel rendelkező, fagykárt szenvedett, a hivatkozott rendeletben nevesített településeken székhellyel/fiókteleppel/telephellyel rendelkező vállalkozások ültetvény földterületük nagyságától függően Agrár Széchenyi Kártya hitelük teljes vagy meghatározott részösszegére további csekély összegű támogatásra jogosultak (elegendő szabad csekély összegű támogatási keret rendelkezésre állása esetén).

 

A Rendelet alapján - a feltételeknek megfelelő - Vállalkozások „ültetvény” minősítésű földterületeik után hektáronként legfeljebb 500 ezer Ft igénybevett hitelig a következő magasabb összegű támogatásokban részesülhetnek a hitelcél szerinti tevékenység alapján meghatározott jogcímű szabad keretük terhére a 2016. július 22-ét követően esedékessé váló alábbi díjtételek vonatkozásában:

 

a)        100% kamattámogatás a hitel teljes futamidejére (tehát az érintett ügyfelek a konstrukcióhoz kapcsolódó 4% kamattámogatáson felüli kamatrészre vonatkozóan is kapnak kamattámogatást),

 

b)        100% kezességi díjtámogatás a kezességvállalás teljes idejére (azaz az eddig biztosított 0,75% kezesi díjtámogatáson felüli kezesi díjrészt is igénybe vehetik támogatásként az arra jogosult vállalkozások),

 

c)         teljes kezelési költségtámogatás a hitel teljes futamidejére,

 

d)        a regisztrációs díj, a fedezetek egy alkalommal történő értékbecslésének költsége, egyszeri közjegyzői díj, a hitel teljes futamidejére megfizetett kártyadíj/bírálati díj/keretbeállítási jutalék, ill. esetlegesen a szerződéskötési díj együttes összegének 100%-ra vonatkozó költségtámogatás.

 

A fenti a)-c) pontok szerinti pótlólagos támogatásokat a finanszírozó hitelintézet hívja le a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) az ügyfelek részére, míg a d) pont szerinti magasabb összegű költségtámogatásokat az érintett, arra jogosult vállalkozásoknak közvetlenül az MVH-nál kell majd igényelniük (az MVH honlapján közzétételre kerülő nyomtatványon, az MVH vonatkozó Közleményében leírt módon és határidőkben).

 

A Rendelet hatálybalépésekor (2016. július 22-én) már élő ASZK hitellel rendelkező és a magasabb összegű támogatásra elvileg jogosult érintett ügyfeleknek ezen támogatások igénybevételéhez a KAVOSZ Zrt. részére nyilatkozatot kell tenniük többek között arról, hogy a magasabb összegű támogatást a feltételeknek való megfelelés esetén igénybe kívánják venni (adott jogcímű szabad keretük terhére). Az érintett vállalkozásokkal a KAVOSZ Zrt., illetve a Regisztráló Irodák munkatársai közvetlenül is felveszik a kapcsolat a vállalkozások részletes tájékoztatása, illetve a további teendők egyeztetése érdekében.

 

További információ:

  • Marton Judit, Pécs, Majorossy I. u. 36. tel: 72/507-113, e-mail: jmarton@pbkik.hu
  • Lép Péter, Komló, Városház tér 8. tel: + 36 20 3184080, e-mail: plep@pbkik.hu
  • Mintál Erika, Mohács, Szabadság u. 4-6. tel: + 36 20 3445004, e-mail: emintal@pbkik.hu
  • Nagy Andrea, Siklós, Köztársaság tér 8. tel: + 36 20 3619553, e-mail: asandor@pbkik.hu
  • Rudics Judit, Szigetvár, József A. u. 16. tel: + 36 20 3596304, e-mail: jrudics@pbkik.hu