Üdvözöljük a

Figyelem! Újabb csalás! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Figyelem! Újabb csalás!

2015. augusztus 26.

Több önkormányzattól és vállalkozástól érkezett jelzés a napokban a kamaránkhoz egy eddig nem tapasztalt csalás gyanújával. Az érintettek egy bizonyos cégtől kaptak csomagot, amelyben termékeket/szolgáltatásokat kínáltak számukra. Az ügyfeleket megtévesztve, ezek átadás/átvételekor olyan csomagátvételi elismervényt használtak, amely egy szerződéskötéshez hasonló. A későbbi kellemetlenségek, anyagi veszteségek elkerülése érdekében felhívjuk a figyelmet, hogy mielőtt bárki bármi ilyen jellegű dokumentumot aláír, a papíron levő apró betűs részeket is olvassa el!

 

 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság állásfoglalása:

Amennyiben megtévesztéssel veszik rá a vállalkozást a szerződéskötésre, úgy jogosan támadhatják meg a szerződést bíróságon, és kérhetik annak érvénytelenítését.

A társasági jog szabályozása, a vállalkozás alapító okiratában foglaltak érvényesek arra, hogy a vállalkozás nevében ki köthet szerződést, ki jogosult pénzügyi kötelezettségvállalásra. Ez mindkét fél által szem előtt tartandó a szerződés érvényességének megítélése szempontjából.

Ha gyanú merül fel tisztességtelen kereskedői magatartásra, panaszbejelentést a hatáskörrel rendelkező Gazdasági Versenyhivatalnál tehetnek.

Amennyiben a követelést támasztó cég bíróságra kívánja vinni az ügyet, úgy neki kell bizonyítania, hogy nem szándékos megtévesztéssel vették rá a vállalkozást a szerződéskötésre, sőt kifejezett megrendelésére teljesítették a szolgáltatást.

Forrás: homar.blog.hu