Üdvözöljük a

Idén is különleges kulturális programsorozattal vár a Filharmónia Magyarország | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Idén is különleges kulturális programsorozattal vár a Filharmónia Magyarország

Szerző: Katona Petra | 2016. szeptember 6.

Immár hagyományosan Pécs őszi komolyzenei fesztiválja, az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Zeneszüret Fesztivál idén a táncra fókuszál. A változatos, elsősorban a komolyzenét és a társművészeteket előtérbe helyező programok szeptember 27. és október 2. között ismét mindenkit megmozgató színes programsorozattal várják a pécsieket, a Pécsre látogatókat.

A klasszikus zene kiváló komponistái és előadói mellett számos kísérőrendezvényen ismerkedhetünk a komolyzene változatos világával, a zene és a tánc kapcsolatáról tudhatunk meg különleges megvilágításban érdekes, új dolgokat.

 

Ebben az évben a nemzetközi élet egyik legkiválóbb külföldi együttesét is elhozzuk. A Filharmónia Magyarország meghívására a Kodály Központ színpadán fellép a Londoni Filharmonikus Zenekar, Baráti Kristóf hegedűművész kíséretében és Vlagyimir Jurovszkij vezényletével. Szintén a Kodály Központban a zeneirodalom egyik legismertebb darabja, Ravel Bolerója kerül új megvilágításba, melyet a kezdetektől siker kísér, és számos változata, átirata szólal meg szerte a világ koncerttermeiben. A Bolero Maraton különleges éjszakai koncertjén három különböző átirat kerül színpadra a darabból, három különböző együttes/zenekar/DJ előadásában, melyet három táncegyüttes koreográfiája fog színesíteni. Október elsején, a zene világnapján, már reggeltől megtöltjük zenével a várost. Esti koncertünket megelőzve, kifordítjuk sarkaiból a Dóm teret és a környező épületek tornyaiból, erkélyeiről szólaltatjuk meg a fanfárokat. Balog József a mai fiatal zongorista generáció egyik legtehetségesebb képviselője. Számos zenei díj, elismerés és versenygyőzelem után most egy különleges pécsi helyszínen nem mindennapi programmal készül. Minden évben, így most is szerepel a programok között egy különleges orgona hangverseny a pécsi Székesegyházban. Ebben az évben Fassang László orgonaművész és Rohman Ditta csellóművész előadása lesz hallható.

 

Az ötnapos fesztivál alatt ismét állandó programokkal is várunk mindenkit, ilyen például a Filmklub, ahol az idei válogatásban a tánc valamely formáját, a táncos világ kemény és egyben varázslatos arcát bemutató filmeket láthatunk. A nagy sikerű tánctematikájú filmekhez kapcsolódóan ráhangolódásként a Pécsi Balett művészei osztják meg gondolataikat, élettapasztalataikat. A Jelenkor folyóirat szervezésében irodalmi pódiumbeszélgetést hallhatnak az érdeklődők, a Filharmónia Magyarország pedig klasszikus zenei kínálattal jelenik meg a Zenélő Egyetem (ZEN) kurzusrendjében. Ennek előfutára a ZENebutik, amelyben a ZEN három előadása valósul meg. A Zenelépcső programunkban ismét olyan helyszíneken találkozhatunk a klasszikus zenével, ahol nem is számítunk rá. A Pezsgőház étterem pincéjében spanyol vacsoraest várja az ide látogatókat: szinte egy tapas bárba csöppenhetünk, ahol a flamenco gitárfutamok és valódi táncosok repítenek el bennünket a fülledt barcelonai éjszakák világába.  A Zeneszüret hetében Ficzek Ferenc Hátrahagyott kijáratok című izgalmas kiállítása tekinthető meg a Kodály Központban.  Egy napra klasszikus muzsikával töltjük meg a város forgalmas zárt és nyitott tereit, hogy a Tér-Zene keretében lépten-nyomon élő klasszikus zenébe botolhasson mindenki, bármerre is jár a városban.

 

További izgalmas programokkal, hangversenyekkel készülünk  a  város különböző helyszínein, így szórva egy kis kulturális, szüreti pezsgést az őszi hétköznapokba, ahol a programok forgatagában a közös nevező a zene és a tánc!

A programokról részletesen a www.zeneszuret.hu és a www.facebook.com/zeneszuretfesztival  oldalakon olvashatnak.