Üdvözöljük a

Így látják Magyarországot a németországi befektetők | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Így látják Magyarországot a németországi befektetők

Szerző: Nagy Eszter | 2016. december 19.

Az Ulmi Kereskedelmi és Iparkamara összeállításban jelent meg SWOT elemzés Magyarországról a német befektető számára. A tanulságok: a szakképzett munkaerő hiánya problémát jelent most és a jövőben is, Magyarország keresett a külföldi befektetők körében, magas a külföldi működőtőke-beruházás mértéke.

Problémát okoz a szakképzett munkaerő hiánya
Magyarország erős nemzetgazdasággal, és nemzetközileg jól beágyazott iparral rendelkezik. A külföldi befektetők szemében továbbra is vonzó helyszín. Az EU-transzferek magas aránya az ipar és az infrastruktúra modernizálását szolgálja. Problémát okoz azonban a szakképzett munkaerő hiánya.

 

Székhelyként keresett a külföldi befektetők körében
Közép- és Kelet-Európában Magyarország rendelkezik az egyik legerősebb gazdasággal. A mintegy 10 millió lakos évente kb. 110 milliárd Euro GDP-t termel. Ez majdnem kétszer annyi, mint Bulgária, Horvátország, vagy Szlovénia esetében. Egy főre jutó GDP Magyarországon 2015-ben 11.000 Euro volt, ami az EU keretein belül magasabb, mint Bulgáriában, Romániában, Horvátországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban. Magyarország fontos kereskedelmi partnere a német gazdaságnak. A német kivitel szempontjából legfontosabb célországok ranglistáján 15. helyen áll az ország.

Magyarország gazdasága meglehetősen modern, magas ipari aránnyal. A feldolgozó iparban a járműgyártás, az elektronikai és élelmiszeripar dominálnak. A megtermelt ipari javak mintegy egy negyedét exportálják. Az európai, és mindenek előtt a német gazdasággal való összefonódás igen erős. A termékek és szolgáltatások exportjának aránya a GDP-n belül nemzetközi összehasonlításban igen magas, 2015-ben 94% volt.

 

Magas a külföldi működőtőke-beruházás beáramlása
Európán belüli központi elhelyezkedése, jó összeköttetése Közép- és Kelet-Európával, jó infrastruktúrája és a jól képzett munkaerőnek köszönhetően az ország érdekes székhely a befektetők számára. Innen a környező országok piacai is jól megmunkálhatóak. A régió országai közül Magyarország az egyik legsikeresebb a külföldi befektetések vonatkozásában. Ezek állománya az UNCTAD adatai szerint 2015-ben több, mint 92 milliárd USD volt, szemben az 1995-ös 11,3 milliárd USD-os értékkel. 2015-ben a külföldi működőtőke-beruházás GDP arányos értéke 76,4% volt (1995-ben 24,5%).

 

A szakképzett munkaerőhiány problémákat fog okozni
Az érme másik oldalán viszont a munkaerőpiac fokozatos szűkülése áll, amelyet a más EU tagországokba történő elvándorlás tovább erősít. A szakképzett munkaerő hiánya egyre nagyobb gondot jelent a gazdaság és a lehetséges befektetők számára. Egyfelől fennáll a veszélye annak, hogy az új befektetések nem valósíthatóak meg a hiányzó munkaerő miatt. Másfelől növekszik a nyomás bérek kapcsán, ami hátrányos hatással lehet a befektetési helyszín versenyképességére.

 

Magas EU-transzferek
Magyarország nagy haszonélvezője az EU pénzügyi transzfereinek. 2015-ben a brüsszeli kifizetések a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara számításai szerint mintegy 5,6 milliárd Eurót tettek ki. Ez a gazdasági teljesítmény arányában 4,4%-ot jelet, amivel az ország Bulgária Után a második helyen áll az EU-ban. Az EU tagság kezdete óta Magyarország az EU-tól 33 milliárd Euró nettó kifizetést kapott összesen. A 2014-2020-as tervezési időszakban a tervek szerint Magyarország mintegy 20,5 milliárd Eurót kap az EU-tól a strukturális alapok keretében.