Üdvözöljük a

In Memoriam dr. Mattyasovszky Zsolnay Miklós (1912-2005) | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

In Memoriam dr. Mattyasovszky Zsolnay Miklós (1912-2005)

Szerző: Dr. Vargha Dezső főlevéltáros| | 2006. január 5.

A mindenki által szeretett, tisztelt közéleti férfiú Karácsony előtt hunyt el, életútja példa a mai kor nemzedékei előtt.

A híres Zsolnay család tagjaként Pécsett született, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában érettségizett, jogi diplomát a pécsi Erzsébet Tudományegyetemen szerzett. A család gyárába ügyvédjelöltként helyezkedett el, feladatai közé a gyár jogi képviselete tartozott. A romániai Írisz Porcelángyár bérleteit is ő intézte. A nemzetközi hírű gyár tulajdonos-igazgatójaként tevékenykedett, 1945-ben Kanadába emigrált. Közéleti tevékenysége homlokterében a cserkészet támogatása állott Kanadába is, amiért a külhoni magyar cserkészet örökös tiszteletbeli elnökévé választották.

 

A kanadai-magyar kapcsolatok ápolása szintén a szívügye volt, amiért először a legmagasabb kanadai kitűntetést, az „Order of Canada”-t, majd 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át.

 

Feleségével, élete hű társával, Gosztonyi Erzsébettel – aki a híres pécsi műemlékvédő-régész dr. Gosztonyi Gyula leánya- szenvedélyesen kutatta a család és a gyár történetét. Két éve települtek haza Pécsre, ő leplezte le Mattyasovszky Zsolnay Tamással együtt a Zsolnay Vilmos Jókai utcai szülőházán lévő emléktáblát, 2004-ben pedig megkapta szeretett városától a TÜKE-díjat.