Üdvözöljük a

Indul a Növekedési Hitelprogram? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Indul a Növekedési Hitelprogram?

Szerző: Weller János | 2013. május 23.
Cimkék: hitel,KKV

Az MNB a héten tette közzé a Növekedési Hitelprogram (NHP) I. és II. pillérével kapcsolatos terméktájékoztatóját. A programban résztvevő hitelintézetek és az MNB közötti keretszerződések aláírásának határideje május 24-e. A szerződések részét képező tájékoztató szerint a hitelkeret rendelkezésre tartásának időtartama  június 3-tól augusztus 30 –ig tart.

Az I. pillér keretében kapott kölcsönt kizárólag beruházásra, forgóeszköz finanszírozásra, EU-s támogatás önrészéhez és előfinanszírozásához közvetíthetik a bankok. Ez nem csak az új induló programokhoz járulhat, hanem a eredetileg is ilyen célra folyósított KKV kölcsön vagy pénzügyi lízing kiváltására használható fel.

 

A II. pillér keretében kapott kölcsön a KKV szektor tagjainak 2013. március 31-e előtt felvett deviza-, illetve deviza alapú kölcsönének, pénzügyi lízingjének kiváltását, forint kölcsönné alakítását segíti.

 

A terméktájékoztató az MNB és a programban résztvevő hitelintézetek közötti feltételeket tartalmazza, ezek alapján azonban következtetni lehet például a bankok és a KKV-közötti feltételek egy részére. Ilyen például a határidő kérdése. A rendelkezésre állási idő augusztus 30-i határidejéből következik, hogy a KKV-kal a szerződéseket, illetve szerződésmódosításokat ezt megelőzően kell aláírni. A hitelintézeteknek legkésőbb augusztus 29-ig kell az MNB felé adatokat szolgáltatni, és augusztus 30-ig a beruházási hitelek esetében a szerződéses összeg minimum 30 %-át a KKV-k részére folyósítani is kell. Forgóeszköz hitel esetén augusztus 30-a az utolsó folyósítás határideje. A II. pillér esetében a folyósítás az üzletkötési naphoz igazodva, de legkésőbb szeptember 3-a lehet.

 

A hitelek igénybevételére tehát viszonylag rövid idő áll rendelkezésre. Ez az idő azonban még rövidebb lehet. A rendelkezésre álló MNB hitelkeret 250 milliárd Ft, Ezzel szemben a KKV szektor deviza hitelállománya 2012. év végén meghaladta az 1800 milliárd Ft-ot, és a forint alapú hitelek összeg is megközelített az 1600 milliárdot.