Üdvözöljük a

Indulj a jó irányba! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Indulj a jó irányba!

Szerző: Somogyi-Antalfy Krisztina | 2015. október 29.

A kamara fontosnak tartja, hogy a gazdaság igényeinek megfelelő utánpótlás kerüljön ki az iskolákból. Ehhez elengedhetetlen az aktív pályaválasztási munka, melyet évek óta folytat a társintézményekkel és a cégekkel karöltve.

A céglátogatások mellett a szakmabemutatók és a szakmai versenyek is lehetőséget adnak arra, hogy az érdeklődő iskolai csoportok, családok megismerkedhessenek a hiányszakmákkal, a fejlődő gazdasági ágazatokkal, a szakma tanulás támogatási rendszeréve. Ez mellett a kamara szervezésében osztályfőnöki órákon fejleszthetik önismeretüket a tanulók.

 

A kamara együttműködik a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszterrel és a szakmájukban mértékadó cégekkel a pályaválasztásban annak érdekében, hogy jobb képességű tanulókkal is megismertessük és vonzóbba tegyük az egyes szakmákat. Amellett, hogy bemutatkoznak, a későbbiekben gyakorlati képzésre is várják a leendő középiskolás tanulókat.

 

A 2016-2017-es tanévben újdonság lesz, hogy általános iskola után már 15 hiányszakmában is kapnak ösztöndíjat a tanulók, melyek közül többségben lesznek gépipari és építőipari szakmák. Öt szakmában érettségi után is lehet állami ösztöndíjat kapni. Ezek között szerepel majd várhatóan a gyakorló ápoló és a gépgyártástechnológiai technikus szakképesítés is.

 

A kamara szakképzési osztályának munkatársai minden segítséget és támogatást megadnak a pályaorientációban érintett diákoknak és szülőknek, hogy a számukra fontos gazdasági és munkaerő-piaci információkat megkapják.

 

Nagy a látogatottsága a pécsi kamara által fejlesztett weboldalnak, ahol egy helyen minden megyei információ megtalálható a szakmákról gyakorlati helyekről, az iskolákról, a hiányszakmákról és a rendezvényekről.

 

Információ: www.palyavalasztasbaranya.hu, www.facebook.com/palyavalasztasbaranya