Ismét jelentkezik az Agrárkamara

Szerző: Laczkóné Dr. Csécsi Ildikó | 2018. február 9.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017. év végén újabb 11 ezer társas és egyéni vállalkozást sorolt be tagjai közé, és erről írásban is tájékoztatta az érintett vállalkozásokat. A vonatkozó törvényi szabályozás igen bonyolult, pontatlan, és sajátos értelmezésre is késztet. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara nem fogadja el az egyoldalú fellépést, és eljárt az igazolhatatlan átsorolások ellen a budapesti szervezetnél. A pécsi kamara ezúton felhívja minden érintett vállalkozás figyelmét arra, hogy ingyenes jogsegély szolgáltatást nyújt az agrárkamarai intézkedések ügyében valamennyi ipari, kereskedelmi, szolgáltató vállalkozás számára. Mielőbb keressék a PBKIK ügyfélszolgálatait, vagy a központi e-mail címre (pbkik@pbkik.hu) továbbítsák segítség kérésüket, hogy elkerülhetőek legyenek a mezőgazdasági intézményrendszer fenntartását szolgáló jelentős többletterhek a más szektorba tartozó vállalkozásoknál.

Ismét tömegesen küldött ki levelet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, melyben a vállalkozásokat arról tájékoztatják, hogy törvény erejénél fogva évekre visszamenőleges hatállyal tagjai az agrárkamarának. A fenti lépéséről az Agrárkamara tájékoztatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát is, a tájékoztató levél és kapcsolódó anyagok a cikk alján találhatók.

 

Az agárkamarai törvény rendelkezése alapján amennyiben a társas vállalkozás tevékenységi körében nem főtevékenységként szerepel agrártevékenység és a vállalkozás szerepel az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR listán), a vállalkozás az agrárkamara tagja. A fenti két feltétel együttes fennállása esetén legkorábban 2015. január 1. napjával keletkezik agrárkamarai tagság az agrárkamarai törvény e napon hatályba lépett módosítása alapján.

 

A megkeresés nem minden estben jogos, ezért kérjük kamarai tagjainkat, illetve a kamaránkba regisztrált vállalkozásokat, hogy amennyiben ilyen taralmú levelet kapnak az agrárkamarától, írásban jelezzék a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara felé a vállalkozás adószámának feltüntetésével.

 

Írásos megkereséseiket kérjük küldjék a pbkik@pbkik.hu e-mail címre, vagy a 7625 Pécs, Majorossy I. u. 36. postacímre.