Üdvözöljük a

Jármű és gépipari beszállítói fórum - Magyarország Újraiparosítása | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Jármű és gépipari beszállítói fórum - Magyarország Újraiparosítása

Szerző: Rabb Szabolcs | 2014. május 28.

2014. május 27-én rendezték meg a Magyarország újraiparosítása című konferenciát, ezen belül a  jármű- és gépipari beszállítói fórumot. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Kollégiuma szervezésében több mint 100 résztvevő hallgatta meg az előadásokat, vett részt a kétoldalú tárgyalásokon és látogatta meg az Ipar Napjai Kiállítást. 

A fórum célja, a beszállító fejlesztési folyamatot elősegítése,  a hazai vállalkozások beszállítói hálózatának erősítését, bővítésének támogatása. Előadásokat tartottak és lehetőséget adtak kétoldalú tárgyalásokra a következő nagyvállalatok:

  • GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft.
  • Grundfos Magyarország Gyártó Kft.
  • Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.
  • Linamar Hungary Zrt.
  • Siemens Zrt.
  • Stadler Trains Magyarország Kft.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara önkéntes tagjai közül a Kontakt Elektro Kft., HR-Rent Kft, RG-Net kft, Straussz Metál Kft. vezetői nemcsak a konferencián, de az üzleti megbeszéléseken is részt vettek.

 

A gépipari vállalkozások fontos szerepet töltenek be az ország és a régió jövedelemtermelésében, versenyképességének megőrzésében, javításában. A magyar régiók többségében a gazdaság húzóágazatát képezik, termékeik többsége exportra kerül. Az ágazatcsoport tevékenységében kialakult területi különbségeket befolyásolták a gépipari hagyományokkal rendelkező térségek termelési szerkezetének átalakulása, megújulása, a zöldmezős beruházások révén létrejövő gyárak által meghonosított új technológiák.

 

A gépipar húzóágazatnak számít a fejlett gazdasággal rendelkező országokban. A termelési folyamat során értékes alapanyagokat és többféle energiát használ fel, ezért széles körű a beszállítói hálózata. A magas fokú gépesítettség ellenére jelentős az emberi erőforrás szükséglete. A gépipari termékek piacán nagy a kereslet az újdonságok iránt, ezért magas fokú az innováció és a kutatási, fejlesztési tevékenység is.

 

2011. december végén mintegy kétezer legalább ötven főt foglalkoztató feldolgozóipari vállalatot regisztráltak hazánkban, melyek 27%-a, azaz 540 szervezet a gépiparban tevékenykedett. A legkevesebb gépipari vállalkozást, mindössze 39-et a Dél-Dunántúlon regisztrálták. Az Akkreditált Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter jelentőségét bizonyítja ez az adat is, hiszen a 39 vállalatból 10 vállalkozás a Klaszter tagja.

 

A KSH elemzése a gépipari ágazatról.http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/regiok/gyorgepipar.pdf