Üdvözöljük a

Kesztyűs múzeum nyílt a pécsi belvárosban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kesztyűs múzeum nyílt a pécsi belvárosban

Szerző: Nagy Eszter | 2015. július 23.

Lash-, stepp- és díszítő varrógépeket, szabászeszközöket, bőröket, kesztyűmodelleket, kész kesztyűket, táskákat és bőrruhákat is kiállítottak a pécsi kesztyűgyártás történetét bemutató kiállításon, amely július 22-én nyílt a megyeszékhely belvárosában található Zsolnay-kút szomszédságában.

A múzeum a valamikori Hunor kesztyűgyár régi vezetőinek összefogásával, magánkezdeményezésre jött létre és a 19. század második felében a pécsi kesztyűgyártás megteremtője, Hamerli János munkásságától kezdve napjainkig mutatja be a minőségi kesztyűkészítés történetét fotók és tárgyak segítségével. Még Hamerli idejéből is találunk ma is működő gépet a kiállításon, a tervek szerint a látogatók később a helyszínen tekinthetik meg a kesztyűszabás és -varrás műveleteit, sőt egyes munkafázisokat ki is próbálhatnak. De számítanak a fiatalok új modell ötleteire, amelyek megrajzolására is lehetőség nyílik a múzeumban. Az érdeklődőket szakszemélyzet kalauzolja a kiállítási tárgyak között, ők a régi és a jelenlegi kesztyűkészítés technikájáról, az anyagokról, e kézműves szakma szépségeiről mesélnek. A kiállított tárgyak: eszközök, fényképek, újságkivágások, elismerések, tablók egy részét a volt kesztyűgyári dolgozóktól kapták, de a jövőben szívesen helyet adnak további emlékeknek is.


Mint a megnyitón Marczi Mihály, az egyik jelenleg is működő kesztyűs manufaktúra, a Gant Pécsi Kesztyű Kft. alapítója, az egykori kesztyűgyár egyik vezetője, a múzeum egyik létrehozója elmondta: a valaha 4500 főt foglalkoztató Hunor megszűnése után 9-10, főként családi vállalkozásként működő kisvállalat viszi tovább ezt a kézműves hagyományt Pécsett. Mindannyian a minőségi, manufakturális kesztyűgyártás mellett tették le a voksukat, és egyik céljuk az, hogy tovább erősítsék a pécsi kesztyű jó hírnevét. A kiállítótérben egyébként meg is lehet vásárolni termékeiket.


A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára, dr. Síkfői Tamás arról beszélt a megnyitón, hogy friss diplomásként első munkahelyén, a pécsi kesztyűgyárban olyan munkakultúrát és szemléletet sajátíthatott el, amely egyedi volt a maga nemében és ami a mai napig meghatározó számára. Elmondta: tisztelni kell a város iparát, annak történelmét, és meg kell állítani azt a folyamatot, amely a pécsi könnyűipar eltűnése felé tart. A kamara gesztorálásával 2011-ben létrejött a Pécsi Kesztyű Klaszter, amely összefogja a termékeik jelentős részét exportra szállító kis- és közepes vállalkozásokat.


A kesztyűs múzeum hétköznapokon 10 és 17 óra között várja a látogatókat a pécsi belvárosban.