Üdvözöljük a

Kiterjesztett kereskedelmi kamarai regisztráció, több szakma visszakerült az agrárkamarától | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kiterjesztett kereskedelmi kamarai regisztráció, több szakma visszakerült az agrárkamarától

Szerző: Síkfői Tamás

Ismét módosította a kamarai törvényt az Országgyűlés. Január elsejétől a kamarai regisztráció újabb adattartalommal bővül. Több szakma kikerül a kötelező agrárkamarai tagság alól, és kereskedelmi és iparkamarai regisztrációs kötelezettsége lép ismét hatályba.

Január elsejétől a kamarai regisztráció újabb adattartalommal bővül

 

Január elsejétől a kamarai regisztráció újabb adattartalommal bővül

A törvénymódosítás szerint a vállalkozások hatósági ügyeivel kapcsolatos számos adatot kell a kamarai regisztrációba átemelni. Ezeket az adatokat az illetékes hatóságok adják át a kamarának. A kamara sokoldalú fejlesztési feladatai mellett így egyre több a gazdasági hatósági feladatot is ellát, e változások elsősorban a gazdaság védelmét, az üzleti forgalom biztonságát szolgálják.

A kamara hatósági ügyek mellett továbbra is hangsúlyt fektet közfeladati között a vállalkozásfejlesztési irányokra.

A törvénymódosítás szerint a vállalkozások hatósági ügyeivel kapcsolatos számos adatot kell a kamarai regisztrációba átemelni. Ilyenek például a köztartozásokkal, a fogyasztóvédelmi eljárásokkal, csődeljárásokkal, végrehajtási eljárásokkal, az adószám felfüggesztésével, törlésével, közbeszerzési eltiltásokkal, hatósági büntetésekkel és versenyfelügyeleti elmarasztalásokkal kapcsolatos adatok. Ezeket az adatokat az illetékes hatóságok adják át a kamarának.

 

Valamennyi ipari, kereskedelmi, szolgáltató és kézműves vállalkozás továbbra is köteles évente gazdasági adatait online karbantartani a kamarai regisztrációs felületen, valamint a közteherviselés okán az évi 5000 Ft kamarai hozzájárulást megfizetni. (Az önkéntes kamarai tagok ezt az összeget továbbra is leírhatják tagdíjukból.)

 

A kamara sokoldalú fejlesztési feladatai mellett így egyre több a gazdasági hatósági feladatot is ellát, e változások elsősorban a gazdaság védelmét, az üzleti forgalom biztonságát szolgálják.

 

A köztestület azonban állami feladatai mellett a regisztrációs rendszert gazdaságfejlesztési oldalról is erősíteni akarja, ezért több, új, online felületet kínál a regisztrált vállalkozásoknak: testre szabott, ingyenes kamarai pályázatfigyelést, üzleti közvetítő rendszert, és interaktív információs csatornákat a www.kamreg.hu oldalon. Tehát a hatósági ügyek mellett továbbra is hangsúlyt fektet közfeladati között a vállalkozásfejlesztési irányokra. (Bővebben: az oldal alján található hivatkozáson.)

 

Több szakma kikerül a kötelező agrárkamarai tagság alól, és kereskedelmi és iparkamarai regisztrációs kötelezettsége lép ismét hatályba

 

Több szakma kikerül a kötelező agrárkamarai tagság alól

Így a kereskedelmi és iparkamarai regisztrációs kötelezettség lép ismét hatályba. A 2012-es agrárkamarai törvény számos kereskedelmi, ipari és szolgáltató szakmát sorolt be a kötelező agrárkamarai tagság körébe. Egy év után az agrárkamarai kötelező tagság alá kerülő több szakma kikerül ebből a körből, és ismét a kereskedelmi és iparkamaránál kell regisztrálnia.

A 2012-es agrárkamarai törvény számos kereskedelmi, ipari és szolgáltató szakmát sorolt be a kötelező agrárkamarai tagság körébe. E szakmák képviselőinek korábban csak kereskedelmi és iparkamarai regisztrációnak kellett eleget tenni, közülük a mértékadó és a helyi üzleti közösségen keresztül a helyi gazdaságot fejleszteni akaró vállalkozások kérelmezhették önkéntes kamarai tagságukat az elnökség felé.

 

Egy év után az agrárkamarai kötelező tagság alá kerülő több szakma kikerül ebből a körből, és ismét a kereskedelmi és iparkamaránál kell regisztrálnia. Közülük a korábbi önkéntes kamarai tagjaink soron kívül kérhetik tagsági viszonyuk visszaállítását.

 

Az elmúlt három év törvényváltozásai nem tették könnyebbé a vállalkozások és a kamarai szervezetek életét, remélhetően most már hosszabb távú marad a szabályozás.

 

A kereskedelmi és iparkamarához visszakerülő szakmák a következők, az ide tartozó vállalkozásoknak március 31-ig ismét a www.kamreg.hu oldalon kell regisztrálniuk magukat:

 

 

Kereskedelmi és iparkamarákhoz 2014. január 1-vel átkerült tevékenységek

 

Az önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke (ÖVTJ) alapján:

011904 Koszorúalap készítés szalmából és szénából (saját termelésű alapanyagból)

016302 Koszorú- és virágkötés nem saját termelésű növényből (nem művirágból)

031101 Tengeri halászat

032101 Tengeri halgazdálkodás

103904 Pattogatott kukorica-, pirított napraforgómag készítés (nem saját termelésű alapanyagból)

103905 Pattogatott kukorica-, pirított napraforgómag-készítés (saját termelésű alapanyagból)

107102 Friss cukrásztermékek készítése (nem közvetlen fogyasztásra)

107103 Friss kürtöskalács készítése (nem közvetlen fogyasztásra)

202001 Mezőgazdasági vegyi termék gyártása

461101 Mezőgazdasági termék ügynöki nagykereskedelme

462101 Gabona-, vetőmag-, takarmány- és egyéb növényiszaporítóanyag-nagykereskedelem

462102 Feldolgozatlan dohány nagykereskedelme

462103 Mezőgazdasági növény, gyógynövény, egyéb m.n.s. mezőgazdasági nyersanyag felvásárlása

462104 Feldolgozatlan dohány külkereskedelem

466102 Mezőgazdasági gép, berendezés külkereskedelme

475206 Mezőgazdasági eszköz kiskereskedelme

477302 Állatgyógyászati készítmény kiskereskedelme

477601 Virág-, koszorú-, dísznövény-kiskereskedelem

477602 Hobbiállat eledel és takarmány kiskereskedelem

477603 Dísznövényi szaporítóanyag kiskereskedelem

477604 Műtrágya és agrokémiai termék kiskereskedelem

773101 Mezőgazdasági gép kölcsönzése

813001 Zöldterület-kezelés

 

Az egységes ágazati osztályozás rendjének (TEÁOR) jegyzéke alapján a kereskedelmi és iparkamarához visszakerülő szakmák:

2120 Gyógyszerkészítmény gyártása

2830 Mezőgazdasági, erdészeti gép gyártása

4776 Dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme

7500 Állat-egészségügyi ellátás

7731 Mezőgazdasági gép kölcsönzése

 

Agrárkamarai tevékenység lett az egységes ágazati osztályozás rendjének (TEÁOR) jegyzéke alapján:

7490 Mezőgazdasági, vadgazdálkodási, erdőgazdálkodási szakmai tervezés, szakértés

7739 Gazdasági haszonállatok kölcsönzése