Konjunktúra felmérés 2010. ősz

Szerző: Weller János | 2010. október 1.

Minden évben kétszer készítenek Európában konjunktúra felmérést a kamarák. Ebben aktívan részt vesznek a hazai szervezetek is. Baranya megyében az elmúlt 12 évben tavasszal és ősszel vizsgáltuk a vállalkozások helyzetét és várakozásait. Így lesz ez az idén is. A tavaszi elemzés – hasonlóan az országoshoz – azt állapította meg, hogy „alacsony szinten, de javultak” a baranyai vállalkozások várakozásai. A pozitív változás úgy jött létre, hogy a gazdálkodók üzleti helyzete és jövedelmezősége tovább romlott, viszont a következő hat havi várakozásai számottevően javultak. Ősszel is így lesz?

Vajon mennyire voltak megalapozottak a várakozások? Vajon csak a felmérés idején bekövetkezett politikai változások, a választásokat megelőző propaganda és a választási fülkékben lezajlott „forradalom” tette bizakodóvá a vállalkozásokat, vagy valós gazdasági fordulat előszele volt akkor érzékelhető? Hogyan ítélik meg októberben a gazdálkodók a helyzetüket és mire számítanak a következő félévben. Erre várunk választ a most induló felmérésben, melyhez várjuk a baranyai vállalkozások véleményét.

 

Az elmúlt 10 évben számos olyan intézkedés történt kamarai kezdeményezésre, melynek alapját a konjunktúra felmérés biztosította. A kérdőívek standard kérdései (X, A és B jelű kérdések) lehetővé teszik a hosszú távú hazai és nemzetközi elemzések, összehasonlítások készítését és idősorok vizsgálatával a hazai konjunktúra változásának elemzését. A kérdőív végén található C jelű kérdésekkel a vállalkozásokat érintő aktuális problémák iránt érdeklődünk.

 

A tavaszi felmérés részletes elemzése és az őszi kérdőív a csatolt dokumentumok között található. A kitöltött kérdőív 2010. október 29-ig visszaküldhető a jweller@pbkik.hu e-mail címre, vagy a 72/507-152 fax készülékre.

 

Ezúttal is lehetséges a kérdőív kitöltése on-line formában. A http://ola.gvi.hu/konjunktura oldalon egy könnyen, szinte csak klikkeléssel kitölthető és visszaküldhető kérdőíven is véleményt lehet nyilvánítani. A megfelelő számú válaszok beérkezése esetén november végéig a Baranya megyei elemzést is elkészítjük.

 

Együttműködését köszönjük.