Konjunktúra felmérés 2011. október

Szerző: Weller János | 2011. október 5.

Újra aktuális a konjunktúra felmérés. Évente kétszer - áprilisban és októberben – készítünk felmérést a vállalkozói körben, a vállalkozások helyzete illetve várakozásai tekintetében. Az elmúlt 13 évben a beérkezett adatokból készült elemzések megbízható képet adtak megyénk gazdasági folyamatainak várható változásairól.

A tavaly ősszel készült konjunktúraelemzés készítésekor még azt a kérdést tettük fel, hogy a romló eredmények csak a szezonalitás hatására alakultak ki, vagy egy újabb válság előjelei. A tavaszi felmérés erre nem adott egyértelmű választ. A megyei összetett konjunktúramutató tovább romlott, miközben országos és a regionális szinten is javulást tapasztaltunk. Az előzetes statisztikai adatok ezt a bizonytalanságot megerősítették. Míg az első félévben az ipari termelés országosan 7 %-kal növekedett, addig Baranyában csak 1 %-os a javulás. Ennél rosszabb eredményt csak 2 megye (Szolnok és Komárom) tudhat magáénak és ehhez hasonlót is csak Somogy megye. Így az 1 főre jutó ipari termelés tekintetében pedig már egyértelműen az utolsó helyet foglaljuk el. A Baranya megyei építőipari teljesítménye változása azonos az országos átlaggal. Ez sajnos azt jelenti, hogy a tavaszi elemzéssel összhangban tovább tart az ágazat vesszőfutása, ugyanis több mint 10 %-kal esett vissza a teljesítménye.

 

Vajon mi várható most, az év vége felé. Tovább romlanak a mutatók és egy elmélyülő válsággal számolhatunk, vagy csupán egy átmeneti visszaesés következett be az elmúlt egy évben? Tavasszal még többségében romló jövedelmezőséggel számoltak a vállalkozások, vajon hogyan változott a helyzet az elmúlt 6 hónapban? Erre várunk választ a most induló felmérésben, melyhez várjuk a baranyai vállalkozások véleményét.

A kérdőívek standard kérdései (X, A és B jelű kérdések) lehetővé teszik a hosszú távú hazai és nemzetközi elemzések, összehasonlítások készítését és idősorok vizsgálatával a hazai konjunktúra változásának elemzését. A kérdőív végén található C jelű kérdésekkel a vállalkozásokat érintő aktuális problémák iránt érdeklődünk.

Az elemzésben a 2011. október 28-ig beérkező kérdőíveket tudjuk felhasználni. A kérdőív legegyszerűbb kitöltési módja a http://ola.gvi.hu/konjunktura cím alatt található on-line adatszolgáltatás. A kérdések végén található „Elküldöm a kérdőívet” gomb megnyomásával a teljes válasz megjelenik a rendszerünkben. Továbbra is lehetőséges a kérdőív hagyományos visszaküldése a jweller@pbkik.hu e-mail címre, vagy a 72/507-152 fax készülékre.

Együttműködését köszönjük.

Kapcsolódó anyagok: