Üdvözöljük a

Különleges emlékmű az orgonaépítőnek | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Különleges emlékmű az orgonaépítőnek

Szerző: Katona Petra | 2015. június 12.

Emlékművet állított a pécsi önkormányzat a legjelentősebb magyarországi orgonagyár alapítója, Angster József és családja tiszteletére. A Bérczi Zsófia tervei alapján készült 46 orgonasípból álló alkotás az Esze Tamás utcában, a Civil Közösségek Háza udvarán kapott helyet.

Az emlékmű szerves része az a három pad, amelyek az orgonasípok körül állnak. Karfájukba épített gombok megnyomásával a szoborba rejtett hangszórókból különböző orgonaművek hallhatók, valamint interjúk, az Angster család tagjaival, leszármazottaival, orgonaépítőkkel, orgonistákkal, kutatókkal. A város új köztéri szobra kulturális jelentősége mellett turisztikai vonzerőt is jelent, hiszen az 1866-ban Pécsett letelepedő mester nemcsak hazánk, de Európa egyik leghíresebb, legkeresettebb orgonaépítője is volt.

  A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma, a pécsi püspökség és az önkormányzat által is támogatott  alkotás ünnepélyes avatóján Páva Zsolt, Pécs polgármestere kiemelte a város messze földön elismertté tételében elévülhetetlen érdemei vannak az Angster családnak. Angster József Zsolnay, Vasarely, Littke, Breuer Marcel kortársaként az általa készített különleges orgonákkal nemzetközileg is ismertté tette Baranya székhelyét.

 Kitért arra is, az orgonaépítő család, nem csak hírnevet szerzett Pécsnek, de a kulturális és gazdasági életében is jelentős szerepet vállalt. Az Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár 1867 és 1951 között működött, az Angster család öt férfitagjának irányítása mellett.

 Udvardy György pécsi megyéspüspök avató beszédében többek között arról szólt, hogy számtalan templomban található a mai napig  Angster-orgona, többet közülük az utóbbi években felújítottak. 

 Mindehhez az emlékművet tervező, a gyár utolsó vezetője, ifj. Angster József unokája, Bérczi Zsófia a következőket tette hozzá, hatalmas dolog, hogy egy korábbi installáció és egy emléktábla után újabb alkotással adózik a város a felmenőinek.

 Kiemelte, nagyapját rendkívül megviselte az államosítás. Az 1990-es években nagy örömmel vállalt szerepet a pécsi orgonaépítés feltámasztásában, valamint  könyvet is írt a gyár történetéről. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben létrejöhet egy az Angster család tevékenységét, életét bemutató állandó kiállítás is Pécsett.

  Az Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár 1867 és 1951 között működött a baranyai megyeszékhelyen az Angster család öt férfitagjának irányítása alatt. A cég államosítás előtti utolsó igazgatója, az alapító unokája, Angster József 2012 tavaszán, 95 éves korában hunyt el.

 A vállalat, működésének 84 éve alatt, 1300 orgonát készített, az elsőt a pécsi zsinagógába. A későbbiekben pedig kis falusi templomokba éppúgy jutott belőlük, mint a kalocsai és a szegedi dómba, vagy átépítése előtt a Szent István-bazilikába. A cég jelét viseli, viselte a kassai és az első rekonstrukcióját követő mintegy fél évszázadig a Zeneakadémia koncertorgonája is.