Lassan hetven éve a szakmában

Szerző: Katona Petra | 2015. december 14.

Már elmúlt nyolcvan éves, de a mai napig dolgozik Pécs legidősebb fodrásza, Kréling Ferenc. Még most is sok a vendége a Szabadság úti férfi fodrász üzletben. Szeretnek hozzá járni, mert amíg készül a frizura folyamatosan beszélget a vendéggel. A világ számos dolga terítékre kerül ilyenkor, még az is, hogy jó, hogy valakinek gyorsan nő a haja, mert az a fodrásznak rendszeresen munkát ad. Arról is szót váltanak, hogy milyen lett a bor idén, s hogy a városban hol érdemes gyümölcsfát ültetni. Legyen a vendég idős, vagy fiatal, mindegyikkel megtalálja a hangot. 

 Annak idején azért lett fodrász, mert az édesapjának, aki a vasútnál dolgozott az egyik munkatársának a rokona volt a Lyceum utcában lévő fodrászat tulajdonosa, Kanizsai Mihály.

 - Úgy mond nyápic gyerek voltam, s hát úgy döntött a család, ez a szakma biztosan jó lesz nekem, hát fodrásznak adtak, mindez 1947-ben volt - kezdi beszélgetésünket két hajvágás között. - Amikor szabadultam egy ideig még a mesteremnél dolgoztam, de aztán államosították a fodrászüzletet, s én a Pécsi Fodrászipari Vállalathoz kerültem egy rövid időre, ahol együtt dolgoztam Hesz Jánossal, aki szintén akkor kezdte a pályáját. Innen hívott át Csík Pál, az ismert pécsi fodrász, a Baranya Megyei Fodrászipari Szövetkezetbe, annak is a Kossuth Lajos utca végén lévő üzletébe, innen helyeztek a Jókai téri férfi fodrászatba.

 A Jókai téren, negyven éven át dolgozott, ahol két műszakban hét fodrász fogadta a vendégeket, egészen az üzlet megszűnéséig. Húsz éven át a vezetője is volt. Mint mondja egyáltalán nem bánta meg, hogy fodrásznak adták, mindig jól megélt belőle, a vendégei közül sokan követték a Szabadság útra is, ahol a nyugdíjazása óta, már majdnem két évtizede dolgozik.

 - Külön adottság kell ahhoz, hogy valakiből jó fodrász legyen, a szakmai tudás mellett jól kell érteni az emberek nyelvén is - vallja. - Mielőtt megnősültem versenyeztem, például a Debrecenben megrendezett országos fodrászversenyen második lettem. Az annak idején természetes volt, hogy a munka mellett versenyzünk is. Fiatal koromban sokat jártam Budapestre is a szakmai rendezvényekre, mert a szakma minden részlete érdekelt, fontosnak tartottam, s tartom, hogy figyelemmel kísérjem a férfi frizura divatot. Tanulók is voltak a kezem alatt, meg éveken át Harkányban, Siklóson a fodrászipari szövetkezet üzleteiben a tanulóképzéshez nyújtottam segítséget, elsősorban gyakorlati tanácsokat adtam.  

 Mint mondja, annak idején ő még nő és férfi fodrászként végzett, neki ez utóbbi tetszett igazán, a mai napig ezen a területen dolgozik. A specialitása a hullám készítése volt, eleinte csipeszekkel hullámosította a hajat, később már külön erre a célra készült eszközök álltak ehhez rendelkezésre. Most is ez az egyik specialitása.

 - Hesz Jánossal mi vezettük be még a Pécsi Fodrászipari Vállalatnál, hogy a vendégek időre jöhettek, akik bejelentkeztek, azoknak nem kellett hosszú ideig várakozniuk arra, hogy sorra kerüljenek - mondja hangjában nem kis büszkeséggel, hogy az ötleteik is meghallgatásra találtak. - Mindig jól megéltem a szakmámból, a szakmunkásvizsga letételét követő alig néhány évre, már lakást tudtam venni, s az 1960-as évek elején Harkányban már hétvégi házam volt.

  Vallja, a fodrászoknak mindig lesz munkája, hiszen mindenki tetszeni akar, legyen férfi, vagy nő az illető. Azok pedig, akik nagyon szeretik és magas színvonalon tudják a szakmájukat, s értenek a vendégek nyelvén, nemcsak a fodrászuk, de szinte a barátjuk is, azok biztosan jól meg is élnek majd belőle. A törzsvendégeik között pedig lesznek olyanok is, mint neki, akik üzletről, üzletre követik őket, s az első pillanattól hűségesek maradnak hozzájuk.