Üdvözöljük a

Lassú javulás és bizonytalanság jellemzi a megye gazdaságát | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Lassú javulás és bizonytalanság jellemzi a megye gazdaságát

Szerző: Nagy Eszter | 2015. december 9.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is két felméréssel vizsgáltuk a megye gazdaságának helyzetét. Tavasszal – a tavaly októberi felmérés eredményeihez viszonyítva – jelentős javulást mutattak az eredmények, ősszel viszont kismértékű visszaesést tapasztaltunk. Erről tanúskodik az összesített megyei konjunktúramutató, illetve a mutató alkotóelemeinek alakulása is.

Az összesített konjunktúramutató értéke idén mindkét felméréskor pozitív volt. Erre 2010-ben, valamint a 2009-es válság előtti években volt példa. Ugyanakkor a baranyai mutató mind az országos, mind a dél-dunántúli értékektől mintegy 30 ponttal elmarad. Ez egyértelműen jelzi, hogy a pozitív folyamatok ellenére a megye gazdaságának relatív leszakadása folytatódik.

 

 

A fő mutató pozitív értéke ellenére sem állapítható meg, hogy a megye gazdasága a „fellendülés” állapotába került. Ezt a vélekedést támasztja alá az üzleti helyzet jelenlegi és várható alakulásának vizsgálata és az összesített mutató alkotó elemeinek vizsgálata is.

 

A jelenlegi és a várható üzleti helyzet mutatóinak koordinátarendszerbeli ábrázolása szerint 2009 óta – egy felmérés (2010 tavasza) kivételével – mindig válságról számolhattunk be. A kivételes időszakban is „csak” javuló üzleti klíma jellemezte a megye gazdaságát. A recessziót jelző eredmények szerint a legmélyebb válság 2012-ben volt. Azóta kedvezően változott a helyzet. A vállalkozások jelenlegi üzleti helyzete és következő hat havi várakozása 2015-ben már megközelítette a pozitív értéket, a várakozások őszi romlása ellenére a”recessziónál” egy fokkal jobb „romló üzleti klíma” állapotához közeledett.

 

A teljes elemzés alább letölthető.

Kapcsolódó anyagok: