Üdvözöljük a

Marketing Klub: Bakancsosoktól a vadászvendégekig a Mecsekerdő Zrt-nél | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Marketing Klub: Bakancsosoktól a vadászvendégekig a Mecsekerdő Zrt-nél

Szerző: Katona Petra | 2015. június 11.

Az erdő turisztikai szerepe egyre felértékelődik, szeretnénk, ha a Mecsekerdő Zrt-ről nemcsak az erdő- és vadgazdálkodás, hanem a kényelmes vendégházak, a szakvezetett túraprogramok, a Zselici Csühögő vagy az erdei kalandpark, a Mecsextrém Park is eszébe jutna a nagyközönségnek – többek között erről is beszélt Bojcsev András, a Mecsekerdő Zrt. Turisztikai és Kommunikációs Osztályának vezetője Sás-völgyben, ahol az Erdő Házában látta vendégül az erdőgazdaság a kamara Marketing klubját.

  A Mecsekerdő Zrt. négy nagy vendégházában – Sasréten, Nagymátén, Kövestetőn és Mészkemencén – évente mindegy nyolcezer vendégéjszakát töltenek el a szállóvendégek, az alacsonyabb kategóriájú turista- és kulcsosházakkal együtt tízezernél is több vendégéjszakát értékesít a társaság és a látogatószám egyre növekszik – mondta az osztályvezető. A bakancsos turistáktól a vadászvendégekig széles a kör, amelyet ki kell szolgálniuk, az eltérő igények nem kis kihívást jelentenek az erdőgazdaságnak. A cégnél elindult a szolgáltatási színvonal egységesítésének folyamata, amelynek célja a minőség növelése. A vállalat tulajdonában lévő vendégházakat folyamatosan felújítják, modernizálják, hiszen a vendégek visszajelzései azt mutatják: a kényelmes, a mai igényeknek megfelelő, egyedi szolgáltatásokat nyújtó szállásokat keresik. Ilyen például a sás-völgyi Erdő Háza, amely tavaly megkapta az ökoház címet és amelynek a működését Scheitler Adrienn, a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola oktatója ismertette meg a klub tagjaival.

  Az erdei iskola oktató- és szálláshelye Hetvehely mellett, a Mecsek hegység és a Zselic találkozásánál fekszik Pécstől 30 km-re, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet nyugati határzónájában. Az erdőkkel körülvett helyszín kiváló lehetőséget nyújt a természet felfedezésére, megismerésére, izgalmas túrákra és kalandokra. A gyertyános tölgyes és bükkös erdők igazi „kincsesbányát” teremtenek a fenntartható erdőgazdálkodás megismeréséhez és az ökológiai összefüggések tanulmányozásához ugyanúgy, mint az alkotómunkához, játékhoz, meséhez. A közeli források és patakok a vizes élőhelyek megfigyelésének kitűnő színterei.

  Az Erdő Háza 33 fős szálláshelyként 2010-ben nyílt meg, 2014-ben pedig mint ökoközpontot avathatták fel. Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően a ház energiaellátását és szennyvíz-elvezetését környezetbarát módon biztosítják: napkollektoros és napelemes rendszer, gyökérzónás szennyvíztisztító illetve komposzt WC-k épültek. Emellett megépítettek egy komposztálót a feleslegessé vált zöldhulladék hasznosítására. Fontos szempont volt az épület kialakításánál és berendezésénél, hogy természetes, a közelben található anyagokat építsenek be, használjanak fel helyi munkaerő közreműködésével. Az Erdő Háza mellett kialakítottak egy madármegfigyelő tornyot valamint egy erdei tornapályát, emellett az erdei iskolai oktatást egy 40 férőhelyes szabadtéri foglalkoztató, 37 db kerékpár valamint egy kemence is szolgálja.

  Mint az erdei iskolai oktatótól megtudtuk, az óvodásoknak és az általános iskola alsó- és felső osztályosainak minősített erdei iskolai programokat kínálnak, de az ökoházat nemcsak oktatásra, hanem osztálykirándulásokhoz, kisebb konferenciákhoz, családi és baráti találkozókhoz is jó szívvel ajánlják. A marketing klub tagjai a kemencében sült langalló valamint az erdőgazdaságnál készített Naturalé fogyasztása közben hosszan beszélgettek a baranyai erdei turisztikai lehetőségekről.