Üdvözöljük a

Marketing Klub: Ízélmények a Csoko-Ládában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Marketing Klub: Ízélmények a Csoko-Ládában

Szerző: N.T. | 2015. november 13.

Folyt az étcsoki a látványműhelyben, volt forró csoki, de sós, narancssárga és rózsaszín csokoládé is azon az ízutazáson, amelyre az újonnan nyitott pécsi, Király utcai Csoko-Láda boltba invitálta a kamara Marketing Klubjának tagjait Mosonyi Éva és Csaba.

A pécsi Zsolnay Negyedben található csokibolt után új, barátságos hangulatú üzletet nyitott néhány hete a város főutcáján a Mosonyi házaspár. Válogatott édességek, helyi pezsgők, a minőségéről ismert Semiramis kávé valamint a csokoládékészítő látványmanufaktúra jelenti a minden gonddal megtervezett üzlet kínálatát, ahol neves hazai és külföldi csokoládék mellett a helyben készült táblák és a csokoládé számos formája is megvásárolható. A klub tagjai íz- és időutazáson is részt vehettek: a kakaóbabtól kezdve a fehér-, a narancs-, majd a tejcsokoládén keresztül az egészen sötét színű étcsokoládéig az édesség számos fajtáját megkóstolhatták, közben pedig megismerhették a csokoládé keletkezésének és készítésének történetét. Szó volt például a babtáncról, amelyet azért járnak a kakaóbabot taposva a férfiak, hogy lábukkal megmozgassák a száradó szemeket. De megtudhatták azt is, hogy valaha fizetőeszközként használták a kakaóbabot, például 10 szem kakaóbabért egy nyulat lehetett kapni. Majd az ínyenc borkóstoláshoz hasonló csokoládékóstolás következett: a minőségi csokoládéból készült pasztillát először szemmel, majd tapintással, szaglással és végül ízleléssel kell érzékelni. Miután elolvadt a szájban az édesség, még sokáig megmarad kissé kesernyés, telt aromája az ízlelőbimbókon. Végül a vendégek megtekinthették a csokoládékészítő látványmanufaktúra működését, hogy miként is készülnek a temperálás után a formázott csokicsodák.

 A Csoko-Láda látványos fejlődésen ment keresztül néhány évvel ezelőtti nyitása óta – ezt már Mosonyi Éva tulajdonostól tudtuk meg. Először ugyanis csak árulták a világ minden tájáról beszerzett csokoládékat, de a vevők egyre-másra kérdezték: és mi az, amit maguk csinálnak? Ez adta a lendületet a hímestojás-festőként ismert Évának, hogy megtanulja a csokoládékészítést. Azóta egyedi ízvilágú táblák kerülnek ki a keze alól: a Pécsre oly jellemző füge és mandula párosítása vagy a medvehagymás-sós csokoládé. A közelmúltban megkapták a Magyar Kézműves Remek elismerést is. Mosonyiék számos programon, rendezvényen népszerűsítik a minőségi csokoládét, kedveltek a Csokoládé-Csütörtökök, amikor történeteket mesélnek csokoládé-kóstoltatás közben. A közgazdász házaspár üzletpolitikájához hozzátartozik, hogy számos információt megosszanak a csokiról, hogy vevőik tudják és értsék a minőségi csokoládéfogyasztás lényegét. Arra a kérdésre, hogy milyen a mai csokoládéfogyasztási kultúra, Éva visszafogottan válaszolt: sok esetben az ártényező a döntő, de egyre többen igénylik a telt aromájú, egészséges, válogatott alapanyagokból készült minőségi terméket. Ezek megízlelésére már két Csoko-Láda bolt is lehetőséget kínál Pécsett.