Üdvözöljük a

Még vonzóbb az Agrár Széchenyi Kártya | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Még vonzóbb az Agrár Széchenyi Kártya

Szerző: Marton Judit | 2015. szeptember 2.

Egyszerűbb igénylési feltételek, duplájára emelt hitelkeret.

Vonzóbb finanszírozási lehetőséget és új, termelő munkahelyek létrejöttét eredményezheti az, hogy a Földművelésügyi Minisztérium duplájára, a korábbi 25 millióról 50 millió forintra emelte az Agrár Széchenyi Kártya maximálisan igényelhető hitelösszegét és jelentősen enyhítettek az igénylési feltételeken is. Az egy, kettő vagy három éves futamidőre igényelhető szabadon felhasználható folyószámlahitel jelenleg évi nettó 1,35 % százalékos kamat mellett érhető el a gazdálkodók számára.

 

A vállalkozások által fizetendő díjakat 4 %-os mértékű kamattámogatás és a garantőr intézmény kezesi díjához nyújtott kezesi díjtámogatás csökkenti.

 

Az immár négy éve a lehető legszélesebb kör számára biztosított finanszírozási forma az őstermelőktől a vállalkozásokig minden agrártermék előállítással és feldolgozással foglalkozó igénylőnek elérhető a korábbinál is kedvezőbb feltételekkel.

A megduplázott, immár 50 millió forintos maximális hitelösszegen felül jelentős könnyítés többek között, hogy banki döntés függvényében akár 25 millió forint összegű hitel is jóváhagyható tárgyi biztosíték nélkül, illetve ezentúl 25 millió forint összegű hitel igényléséig a korábbi kettő helyett elegendő egy lezárt éves gazdálkodói múlt. Megemelkedett az egy éves gazdálkodói múlt nélküli fiatal mezőgazdasági termelők részére nyújtható hitel összege is: a korábbi 10 millióról 15 millió forintra.

 

Sok vállalkozás számára jelent kedvező változást, hogy ezentúl hozzájuthatnak az Agrár Széchenyi Kártyához kezesi díjtámogatás nélkül is, amennyiben eddig ez amiatt nem valósulhatott meg, hogy nem volt elegendő szabad támogatási keretük a díjtámogatás összegére.

 

A vállalkozások igénye alapján az Agrár Széchenyi Kártyában (ASZK) is bevezetésre kerül a bankváltás lehetősége, azaz az ASZK-val rendelkező vállalkozások fennálló hitelüket másik, a jelenlegitől eltérő hitelintézetnél is meghosszabbíthatják anélkül, hogy azt vissza kellene fizetniük. Az új hitelintézet által rendelkezésre bocsátott ASZK hitelkeretből történik a korábbi hitelintézetnél fennálló tartozás kiegyenlítése. A korábbi szabályok szerint ugyanis, ha valaki más bankhoz akarta az Agrár Széchenyi Kártyáját átvinni, akkor azt előtte vissza kellett fizetnie vagy saját forrásból vagy valamilyen kiváltó hitelből. Az Agrár Széchenyi Kártya Programban részt vevő bankok fokozatosan vezetik be ezt az eljárást, amelynek részleteiről a KAVOSZ weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Az agrárium az egyik legstabilabb, hitelezési szempontból az egyik legkevésbé kockázatosnak számító ágazat, a hiteligénylések száma dinamikusan nő. Mára a kártyát közel ötezer gazdálkodó igényelte, az átadott kártyák száma pedig meghaladja a kétezer-hatszázat. A kihelyezett hitelösszeg elérte a 17 milliárd forintot. Az átlagos hitelösszeg az idei évben létrejött ügyeket tekintve 7,3 millió Ft, ami csak kissé marad el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel 8,4 millió Ft-os átlagától. Agrár Széchenyi Kártya esetében az igénylők nagyobb része családi gazdaságként, egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként működő vállalkozás, kisebb mértékű a társas vállalkozások aránya, mint a „klasszik” Széchenyi Kártya esetében. Fele-felerészben 1 vagy 3 éves futamidejű ügyletek jönnek létre, a 2 éves hitelek aránya elenyésző.