Üdvözöljük a

Megszületett az idei országos bérajánlás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megszületett az idei országos bérajánlás

Szerző: Nagy Eszter | 2013. május 22.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) május 21-i ülésén megszületett országos bérajánlás, amely tartalmazza, hogy az ágazati és helyi bértárgyalásokon arra kell törekedni, hogy 2013-ban éves szinten minden kereseti kategóriában biztosítsák a nettó keresetek reálértékének megőrzését.

A megállapodásban az emelésről konkrét szám nem szerepel. Az ajánlással a kormány, a munkaadói, valamint a munkavállalói oldalt orientálni szeretné a versenyszférát a 2013-as bértárgyalásokon. A megállapodásban megjelent az a négy alapelv, amelyet a munkaadói oldal kezdeményezett, vagyis hogy a bértárgyalásokon az egyeztetések résztvevői vegyék figyelembe a vállalkozások verseny-, jövedelemtermelő, és költségviselő képességét, valamint hogy tulajdonítsanak kiemelt jelentőséget a munkahelyek megőrzésének, tehát a bérek emelése nem vezethet munkahelyek megszűnéséhez.

 

A megállapodást ismertető sajtótájékoztatón azt is bejelentették: rugalmasabbá válik a lakhatási támogatás szabályozása, miután a kormány döntött a vonatkozó kormányrendelet módosításáról, és a változások várhatóan már június elején hatályba lépnek.

A lakóhelyüktől messze dolgozók tavaly október óta igényelhetnek lakhatási támogatást, ha a munkavégzés helye állandó lakóhelyüktől 100 kilométert meghaladó távolságra van, vagy hat órát meghaladó utazással jár az eljutás. A jövőben ez az időkorlát öt órára csökken. Hozzáfűzte, hogy a támogatás iránti kérelem a foglalkoztatás megkezdését megelőzően és a megkezdését követő 30 napon belül is benyújtható a munkaügyi kirendeltséghez.

A nemsokára életbe lépő változásokat ismertetve Czomba Sándor államtitkár elmondta: lakhatási támogatást azok igényelhetnek, akiket legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, vagy pályakezdő álláskeresők, vagy csoportos létszámleépítéssel érintettek. Utóbbi két csoportnál nem vizsgálták, hogy nyilvántartott álláskeresők-e. A kör a közfoglalkoztatottakkal bővül most ki.

Az államtitkár kiemelte, hogy a foglalkoztatási jogviszony körét is kibővítették, így a jövőben a kormányzati szolgálati, valamint a közszolgálati jogviszonyban lévők, illetve az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban lévők lakhatását is támogatja a kormány.

A települési korlátozást is hatályon kívül helyezik. Ha valaki ugyanazon a településen, ahol korábban dolgozott, de megszűnt a munkaviszonya, egy-két hónapon belül talál állást egy másik munkáltatónál, akkor is kaphat lakhatási támogatást. Emellett a jövőben az ügyfél a tartózkodási helye szerinti munkaügyi kirendeltséghez is fordulhat.