Mélypont előtt vagy után a megye gazdasága?

Szerző: Weller János | 2013. május 30.

A közelmúltban készült konjunktúra elemzésünk a megye gazdaságának kismértékű javulásának lehetőségét jelezte. A változások mértéke, illetve egy-két részmutató alapján levonható következtetések bizonytalanságot jeleztek, melyet az elmúlt napokban megjelent KSH-adatok csak növeltek.

A Statisztikai Hivatal május közepén közzétette a 2011. évi területi GDP adatokat. Baranya megye az egy főre jutó 1 815 ezer Ft-tal a 19 megyét és a fővárost tartalmazó sorban a 15. helyet foglalja el. Ilyen mélyen a területi GDP mérése óta még nem volt. Az első évben – 1994-ben – még a 9. helyet foglaltuk el, ezt követően a 11-12-ek, néha a 13-ak voltunk. A 2011. évi negatív „rekordot” még egy majdnem egészévben működő és értékesítő Elcoteq mellett sikerült elérni. Mögöttünk már csak öt megye szerepel, azok, akik már egy évtizede a „leghátrányosabb helyzetű” megyék besorolást kapták. Előnyünk velük szemben is fokozatosan csökken, Somogy megye 2010-ben még 82 ezer Ft-tal, 2011-ben viszont már csak 28 ezer Ft-tal teljesített kevesebbet.

 

Egy főre jutó GDP 2011

 

Érdemes megvizsgálni az elmúlt évek változásait is. A 2009-es válság évében Jász-Nagykun-Szolnok megye kivételével (ahol a visszaesés egy évvel később jelentkezett) valamennyi megyében csökkent a bruttó hazai termék. Még Budapesten is, ha mértéke nem is volt számottevő. A most megjelent adatok szerint a válság előtti 2008-as szintet - Baranya megye kivételével – minden megye elérte. Megyénk teljesítménye közel 3 %-os lemaradást jelez, miközben Győr-Moson-Sopron megye 16 %-kal, Tolna 11 %-kal és Hajdú-Bihar megye 10 %-kal teljesített többet.

 

Az egy főre jutó GDP változása 

 

Ugyancsak utolsó helyen áll Baranya, ha az előző, a 2010-es évhez viszonyított indexét vizsgáljuk. A +1 %-os változás nagyrészt a népességszám csökkenéséből adódik, a hazai termék összege mindössze 0,37 %-kal, 705,4 milliárdról 708 milliárd Ft-ra emelkedett. Ezzel szemben Fejér megyében több mint 13 %-kal, Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint 12,5 5-kal, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Vas megyében több mint 9 %-kal növekvő eredményről számolhatnak be. Az egy főre jutó GDP mértéke alapján a Baranya mögött található Békés megyében is több mint 8 %-os javulást regisztráltak. 

 

GDP és konjunktúramutató

 

A megyei bruttó hazai termék változását és az összesített megyei konjunktúra indexet tartalmazó grafikonból jól látható, hogy a két mutató iránya egybeesik. Jelentős eltérés korábban csak egy-két esetben volt tapasztalható. A 2002-es, illetve a 2008-as eltérések a következő évben eltűntek. A 2011-es konjunktúra felmérés alapján nagyobb visszaesésnek kellett volna bekövetkeznie. Ha mértékében nem is, de irányát és hatását tekintve a jelentős relatív visszaesés és leszakadás bekövetkezett. Csak remélni lehet, hogy bruttó hazai termék mértéke – amelyben konjunktúra felméréssel ellentétben nemcsak a vállalkozói kör teljesítménye jelenik meg – a 2012-es és 2013-as években nem csökken a konjunktúra indexhez hasonló mértékben.