Üdvözöljük a

Minden, amit a kesztyűkről tudni kell – könyv nem csak ínyenceknek! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Minden, amit a kesztyűkről tudni kell – könyv nem csak ínyenceknek!

Szerző: Katona Petra | 2016. május 19.

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Várostörténeti Múzeumban a Kesztyűkönyv című kötetet, amely a Janus Pannonius Múzeum gondozásában jelent meg. Az unikális, hiánypótló mű egyaránt szól a kesztyűk világában búvárkodni vágyó érdeklődőknek, a kesztyűgyártásban jeleskedő mestereknek és a szakma fogásaival még csak most ismerkedő fiataloknak.

 

A sok-sok képpel illusztrált könyv a kesztyűviselet és a kesztyűgyártás történetét is felvillantja, megismertet a technológia fogásaival, praktikus ismereteket is adva az olvasónak, s elsősorban a híres pécsi kesztyűgyártás történetét követi nyomon egészen a jelenkori kesztyűgyártó cégek bemutatásáig. A Pécsi Kesztyűgyár múzeumban őrzött gazdag ipartörténeti gyűjteményének legszebb darabjai is helyet kaptak e különleges kötetben.

 

A szerzők

 

A kötet egyik szerzője Déri János, aki érdeme, hogy a Pécsi Kesztyűgyár megbízásából (a gyár marketing vezetőjeként) létrehozta azt a kesztyűgyártás történeti, divattörténeti gyűjteményt, amely 2006 óta a Janus Pannonius Múzeum kezelésében áll. A másik szerző, Márfi Attila főlevéltárosként a MNL Baranya Megyei Levéltárában többek között az ún. személyi fondok (személyekhez, családokhoz kötődő hagyatéki iratcsoportok) referenseként is dolgozott, s így került szeme elé a Hamerli családról egy olyan iratanyag, amely „rejtve volt”, feldolgozása még nem történt meg, viszont a már ismert forrásokat jól kiegészítette.

 

A harmadik szerző, Gál Éva – a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztályának vezetője – ipartörténettel (is) foglalkozó muzeológusként, a kesztyűgyári gyűjtemény szakreferenseként elsősorban a technológiához kötődő írásokat publikált a könyvben, amelynek szerkesztői feladatait is vállalta.

 

Érdekességek, különlegességek

 

A tudományos igénnyel megírt kötet olvasóbarát is egyben: könnyen értelmezhető, olvasmányos szövegéhez számos illusztráció társul, portré-, tárgy- és egykori reklámfotók, technikai fázisfelvételek, sőt, még szabásminták is képzeletbeli kalandozásra késztetik az érdeklődőt.

 

Az első fejezetben egy-egy rész taglalja (többek között) a szerelmi, a mérgezett, az illatosított kesztyűt, továbbá azt is, hogy a kesztyű hogyan kapcsolódik az illemhez,  sőt az erotikához. Néhány oldalon betekintést kaphatunk több európai ország kesztyűgyártási hagyományaiba is.

 

A kötet egyedülálló, mert több olyan anyag is belekerült, amelyet eddig még sehol nem publikáltak, továbbá, a pécsi kesztyűgyártás történetét (egészen a jelenkorig) még senki nem dolgozta fel. A könyv sikerében kiemelkedő szerep jutott a helyi cégek összefogásának, amelyhez a Pécsi Kesztyű Klaszter és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara nyújtott kiemelkedő szakmai segítséget. 

 

A Kesztyűkönyv a Várostörténeti Múzeumban (Pécs, Felsőmalom u. 9.) és a Vasváry-házban kapható 4000 forintos áron, emellett a JPM honlapján megtalálható múzeumboltban (http://pecsimuzeumok.hu/index.php?s=20&id=20) utánvéttel is megrendelhető.

 

Janus Pannonius Múzeum