Üdvözöljük a

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyen hatékony fejlesztéspolitikánk - Dr. Hargitai János sajtóközleménye | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyen hatékony fejlesztéspolitikánk - Dr. Hargitai János sajtóközleménye

2015. június 25.

A KPMG, amely két és fél évtizede Magyarország egyik vezető adó- és üzleti tanácsadó társasága, évente jelentést készít az EU-s források felhasználásáról. Tájékoztatóiban az Eurostat és az Európai Bizottság hivatalos adataira támaszkodik.

A társaság napokban megjelent jelentése megállapítja, hogy Magyarország a 2007-2013-as uniós támogatási ciklusban rendelkezésre álló források felhasználásában az éllovas országok közé tartozik. A vizsgált 11 tagállam között mind a támogatási szerződéssel való lekötés, vagyis az EU-s keretösszegek odaítélése, mind pedig a meglévő források lehívása terén a második helyen állunk.

 

Hazánkra vonatkozóan a jelentésben olvasható számok is igen meggyőzőek. A 2007-2013-as uniós támogatási ciklus forrásainak 87 százaléka már eljutott a pályázókhoz. Ez az arány azt is jelenti, hogy a kifizetési mérték a 2013-as évhez viszonyítva 25 százalékos növekedést mutat. A tanulmány megállapítja azt is, hogy a 2004-ben és 2007-ben az Európai Unióhoz csatlakozott országok közül a pályázókhoz eljutott támogatási arány csak Litvániában magasabb.

 

A KPMG Magyarországgal kapcsolatban aláhúzza, hogy az eredmény, jelentős részben a pályázati rendszer 2014-ben lezajlott átalakításának tudható be. Ennek köszönhetően a kifizetések üteme 2014 második felében ugrásszerűen megnőtt. A kifizetések gyorsulása leginkább a közlekedéshez, valamint a környezethez és energiához kapcsolódó pályázatokat érintette. A KPMG tanulmánya szerint „sikerül lehívnunk a maradék 3,2 milliárd eurót év végéig”, vagyis megvalósulhat a 100 százalékos forráslehívás, ami 2010 óta a Kormány deklarált célja. Ezt a pozitív folyamatot alátámasztja más adat is, amely szerint az uniós támogatási ciklusban lehívható összegből ma 7700 Milliárd forintnál tartunk. A teljes keret 8200 Milliárd forint.

KPMG is felismerte, hogy a szervezeti rendszer a 2013-2014-ben bevezetett reformok következtében vált alkalmassá a 100 százalékos forrás lehívás teljesítésére. Ismert, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszüntetését követően, 2014. január 1-én a Miniszterelnökség vette át az irányító, központi koordinációs szerepet, ezzel párhuzamosan az irányító hatóságok átkerültek a szaktárcákhoz. Az új típusú szervező munkával a Kormány megmentette az uniós támogatás teljes keretét és megteremtette annak esélyét, hogy a mostani ciklusban ne a pénzek lehívása, hanem a hasznosítása legyen a fő téma.

 

A jelentésben megfogalmazottak azért is különösen fontosak, mert azok nem a kormányzati kommunikáció megállapításai, hanem egy nemzetközileg is ismert pénzügyi, elemző cég összehasonlításait és következtetéseit tükrözik vissza. Az uniós fejlesztések tekintetében Magyarországot igen kedvező színben bemutató KPMG tanulmány is bizonyítja, hogy az ország e területen is képes befutni azt a pályát, amire lehetősége nyílt.

 

Baranyában és Pécsett a 2007-2013 közötti támogatási ciklusban számos, az Európai Unió által támogatott uniós fejlesztés valósult meg, vagy áll befejezés előtt. A megvalósulásban érintett településeink pedig már élvezhetik ezeknek a pozitív változásoknak eredményeit.

 

A közvélemény tájékoztatására e közlemény mellékleteként megküldöm a baranyai-pécsi fejlesztéseket tartalmazó tételes listát.

 

P é c s, 2015. június 24.

 

                                                                                              Dr. Hargitai János

Csatolt állományok: