Üdvözöljük a

Ön átállt már? Az online pénztárgép használata, határidők,támogatás igénylése! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ön átállt már? Az online pénztárgép használata, határidők,támogatás igénylése!

Szerző: Martin Boglárka | 2013. május 2.

A Magyar Közlöny 2013/24. számában 2013. február 15-én megjelent a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 3/2013. (II. 15.) NGM rendelet.

A Rendeletnek megfelelő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) online kapcsolatra képes pénztárgépekre (új típusú pénztárgép) történő áttérés ütemezetten, több fázisban zajlik majd az alábbiak szerint:

1.A pénztárgéphasználatra kötelezett adózó elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépet 2013. április 30-ig üzemeltethet, azonban a 2013. június 30-ig terjedő türelmi időszakban az állami adóhatóság nem szankcionálja az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek használatát.

 

A NAV honlapján közzétette azon pénztárgépek engedélyszámát, típusmegnevezését, amelyeket a pénztárgéphasználatra kötelezett adózók 2013. június 30-át követően nem használhatnak.

 

2. A pénztárgéphasználatra kötelezett adózó elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgépet 2013. december 31-ig üzemeltethet.

 

            A pénztárgéphasználatra kötelezett, elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgépet használó adózó 2013. július 1. és 2013. december 31. között adatszolgáltatási kötelezettségét az elektronikus naplófájlok elektronikus úton történő megküldésével teljesíti az állami adóhatóság felé.

 

A NAV 2013. március 10-ig honlapján közzéteszi az elektronikus naplófájlok adattartalmának megküldésével teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének technikai részleteit.

 

3. A pénztárgéphasználatra nem kötelezett adózó hagyományos pénztárgépet 2014. december 31-ig üzemeltethet.

 

Támogatás 

A kormány ötvenezer forinttal támogatja a pénztárgépek cseréjét, vagy kiegészítését egy olyan eszközzel, ami lehetővé teszi az összekapcsolásukat az adóhatóság szervereivel. A támogatást csak olyan cégek, vagy egyéni vállalkozók igényelhetik, akiknek az éves árbevétele nem éri el az 500 millió forintot, nem rendelkeznek adótartozással, nem állnak csődeljárás alatt és nem alkalmaznak feketén dolgozókat. Cégenként legfeljebb öt pénztárgépet lehet majd támogatással átalakíttatni, vagy lecserélni.

A támogatás igénylése úgy történik, hogy a vállalkozó kitölt egy egyszerű adatlapot, amiben a NAV felé jelzi, hogy a pénztárgépet kell cserélnie, és ehhez kéri az ötvenezer forintos támogatást. A NAV megvizsgálja az adatlapot, és kiad erről egy igazolást a vállalkozónak, ami egy kódszámot tartalmaz majd. Ezzel az igazolással a vállalkozó felkeresi a pénztárgépet értékesítő céget, és az igazolással vásárolja meg az új gépet, természetesen a gép ára és az igazoláson lévő összeg közötti különbséget kifizeti, és ezután a kereskedőnek kell majd valójában a támogatás folyósításáért a NAV-hoz fordulnia. A NAV megnézi, hogy a kódszámmal volt-e már eladás, és ha nem volt, akkor a NAV kiutalja a kereskedőnek támogatási összeget.

 

Ilyen igényekkel október 31-ig lehet a NAV-hoz fordulni, és november 15-ig lehet majd a támogatási igényeket igénybe venni.

Csatolt állományok: