Üdvözöljük a

Online pénztárgép - fontos tudnivalók év végére | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Online pénztárgép - fontos tudnivalók év végére

Szerző: Nagy Eszter | 2013. december 17.

Az NGM 48/2013. (XI.15) rendeletébenben írja elő, melyek azok a tevékenységi körök, amelyek pénztárgép használatára kötelezettek. Három érintett kör különböztethető meg, a hozzárendelt teendők megjelölésével. Olvassa el, Önre melyik vonatkozik!

A "kiskassza"

 

Amennyiben kiskasszával, azaz kontrollszalagos pénztárgéppel rendelkezik, 2013. augusztus 31-ig beüzemelési/támogatási kódot kellett igényelnie a NAV-tól.

 

A 2013. november 16-án megjelent 50/2013 (XI.15.) NGM rendelet előírásainak megfelelően, amennyiben érvényes forgalmazási engedéllyel és ténylegesen forgalomba is hozható pénztárgépre van visszaigazolt megrendelése, további teendője nincs. Hogyha említett időpontig nem volt visszaigazolása, ebben az esetben a pénztárgép forgalmazójának 2013. november 25-ig volt lehetősége visszaigazolni Önnek a megrendelését. Ha ez nem történt meg, Önnek módjában áll a NAV eBEV portálján keresztül leadni pénztárgép megrendelését. Fontos, hogy ettől az időponttól már csak a NAV-on keresztül lehet pénztárgépet rendelni! Hogyha a forgalmazó a visszaigazoláson 2013. december 31-ét követő időszakot jelölt meg online pénztárgépe szállítási határidejeként, ebben az esetben Ön addig az időpontig használhatja régi típusú pénztárgépét.

Az adóhatóság felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy ha az adózó a megrendelt pénztárgépet nem veszi át, az üzembe helyezést egyéb módon akadályozza vagy azt nem teszi lehetővé, úgy az adott pénztárgépre vonatkozó szerződése, megrendelése a továbbiakban már nem fogja mentesíteni az online adatkapcsolatra képes, adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgép használata alól.

A 2013. december 2-ig megvalósult pénztárgép forgalmazói adatszolgáltatás alapján a NAV pontos információkkal rendelkezik arról, hogy mely adózó milyen pénztárgép típust mikor rendelt meg. Ennek megfelelően a hivatal kiértesítette az érintett vállalkozókat a náluk tapasztalt hiányosságokról. Amennyiben Ön kapott ilyen levelet, vizsgálja felül újra a fent említett szempontok alapján, hogy minden előírásnak megfelelően rendelkezik-e a szükséges igazolásokkal.

 

A PC-s kassza

 

Amennyiben PC-s kasszával, azaz elektronikus naplós pénztárgéppel rendelkezik, 2013. december 31-ig kell beüzemelési/támogatási kódot igényelnie a NAV-tól. Támogatás igénylése esetén azt legkésőbb 2013. december 15-ig tudta megtenni.

 

Ha Ön PC-s kasszával rendelkező vállalkozó, 2013. december 31-ig le kell cserélnie régi pénztárgépét online adatkapcsolatra képes engedéllyel rendelkező kasszára. Rájuk vonatkozóan az említett rendelet nem tartalmaz átmeneti rendelkezést.

 

Nem kötelezett pénztárgép használatára?

 

Pénztárgép használatára nem kötelezett esetén régi kasszáját 2015. január 1-jéig használhatja.

 

 

Az MKIK tárgyalásokat folytat a Nemzetgazdasági Minisztériummal az adatforgalmi díjak hatósági árassá tételéről, mely során remélhetőleg alacsony fix összegű hatósági ár kerül majd megállapításra.

 

 

A kamara honlapján nyomon követheti a további fejleményeket is.