Üdvözöljük a

Orbán: a magyar húsipar visszaszerezte önbizalmát | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Orbán: a magyar húsipar visszaszerezte önbizalmát

Szerző: Katona Petra | 2017. április 25.

Átadták kedden az MCS Vágóhíd Zrt. 21 milliárd forintos zöldmezős beruházását, a vágó, csontozó, daraboló és csomagoló üzemét Mohácson.

"A magyar húsipar visszaszerezte önbizalmát, és hamarosan visszaszerzi régi fényét is" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemének megnyitóján. A vágóhíd a Bonafarm Csoport stratégiai partnere, egyben a csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. alapanyag-beszállítója.

 

A kormányfő szerint a magyar húsipar megmentéséhez nemcsak a hazai sertéságazat rendbetételének megkezdésére és a sertésstratégia kidolgozására volt szükség, hanem arra is, hogy legyenek olyan vállalkozások Magyarországon, mint a Bonafarm Csoport, amelynek 170 milliárd forintos árbevétele van, a költségvetésbe 8 milliárd forintnyi adót fizet be, és 6 ezer munkahelyet ad.

Beszédében a mohácsit Európa egyik legmodernebb vágóhídjának nevezte, amely Magyarországon a második legnagyobb. Külön köszönetet mondott Csányi Sándornak - akinek mezőgazdasági befektetéseiből áll a Bonafarm Csoport -, mert nélküle nem jöhetett volna létre a mohácsi üzem.

Orbán Viktor azt is megígérte az ünnepségen, hogy lesz Mohácson Duna-híd, úgy fogalmazott: "pénz van rá", a nemzetgazdaság megtermeli az ehhez szükséges összeget, az a gond, hogy terv nincs. Hozzátette továbbá, hogy szerepel a tervek között - a Debrecen-Békéscsaba összeköttetés után, második helyen - a Pécs és Szeged közötti összeköttetést biztosító négysávos közlekedés megteremtése is.

 

Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a 2,7 milliárd forintos állami támogatással felépült létesítmény évente 800 ezer normál és 100 ezer nagysúlyú sertés levágására képes. Az év végiéig tervezik elérni az üzem teljes kapacitást - tette hozzá.  

  

Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója pedig azt emelte ki, hogy a mohácsi az első magyarországi üzem, amely tanúsított módon képes GMO-mentes hús előállítására. Az új üzem eredményét a cégcsoport szegedi húsüzemi egységeinek fejlesztésére fordítják - tette hozzá.

Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: Mohács térsége az a pont, ahonnan Baranya "depressziós gazdaságát" ki lehet mozdítani. Az ehhez szükséges további infrastruktúra-fejlesztésekről pedig közölte: 2018 nyarán indul az M6-os autópálya mintegy húsz kilométeres, a horvát határig tartó folytatásának építése; a Duna-parti városban közforgalmi kikötő épül. A politikus egyúttal egy mohácsi Duna-híd megépítésének szükségességét is hangsúlyozta.

 

www.bama.hu